24 січня 2020 р. 19:49

У Татарбунарах узгодили проведення кампанії з оформлення нерухомості в сільській місцевості

У Татарбунарах узгодили проведення кампанії з оформлення нерухомості в сільській місцевості

Перше в поточному році заняття в рамках навчально-практичної програми «Школа місцевого самоврядування» відбулось 23 січня в медіа-центрі Татарбунарської районної бібліотеки.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», представники виконавчих комітетів та сільських рад району розглянули проблемні питання оформлення права власності на нерухоме майно та створення ОТГ. Було узгоджено проведення інформаційної кампанії серед місцевих мешканців з питань оформлення нерухомості, а також проведення інвентаризації  наявного нерухомого майна в громаді з подальшим впорядкуванням права власності. 

В Татарбунарському районі така навчальна програма впроваджується більше 5 років (раніше називалась «Школа секретарів сільських рад») та практично підтвердила свою доцільність. 23 січня в медіа-центрі Татарбунарської районної бібліотеки відбулось перше в поточному році заняття в рамках навчально-практичної програми «Школа місцевого самоврядування». Представники виконавчих комітетів та сільських рад району розглянули проблемні питання оформлення права власності на нерухоме майно та створення ОТГ.

Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко розпочав заняття з інформації щодо стану реєстрації права власності у селах Баштанівка та Струмок Татарбунарського району на житлові будинки та земельні ділянки, яку було отримано наприкінці 2019 року. Наприклад, за результатами аналізу інформації з погосподарської книги та наявної інформації в сільській раді - лише по одній вулиці Першотравневій в селі Струмок 64 будинки, з яких 11 вже зруйновані чи в нежитловому стані, в 22 ніхто не проживає (взагалі закинуті чи хтось періодично навідується). З цих 64 будинків право власності оформлено лише щодо 5 будинків (і це без перевірки цих документів на предмет належності та актуальності). Не краща ситуація і в інших населених пунктах району. Більше того, були встановлені факти проведення «купівлі-продажу» житлових будинків без нотаріального посвідчення по «розписці» передачі грошових коштів від покупця продавцю. Більша частина громадян, які повинні вступити у спадщину, своє право не використовують та пропускають терміни прийняття спадщини. 

Аби уникнути цих проблем, представники Громадського центру правосуддя обговорили питання щодо проведення інвентаризації стану оформлення прав власності на об’єкти нерухомості та земельні ділянки в населених пунктах району. У обговоренні цих питань прийняли участь виконуюча обов’язки Нерушайського сільського голови Галина  Садковська, секретар Вишнівської сільської ради Марія Зубак, секретар Дивізійської сільської ради Лариса Іванченко, секретар Баштанівської сільської ради Тетяна Христофор та головний спеціаліст Татарбунарського бюро правової допомоги Інга Дмитрієва. Всі представники сільських рад району наголосили на тому, що така ситуація склалася протягом багатьох років більшою частиною через безвідповідальність та незнання мешканцями законодавства з питань прийняття спадщини та реєстрації права власності на  об’єкти нерухомого майна. 

Світлана  Коломієць, яка представляла Рибальську сільську раду, навела приклади, коли вона особисто «за руку» водила деяких мешканців села, аби вони вирішили питання реєстрації права власності на свої будинки. Але і при цьому, дехто з них не довів справу до кінця. Присутніми представниками сільських рад Татарбунарського району було прийнято рішення про проведення інвентаризації житлових будинків та присадибних ділянок в громаді. Під час такого моніторингу буде встановлено кількість будинків та земельних ділянок, щодо яких оформлено право власності, яка нерухомість не оформлена і у якому статусі наразі перебуває. У подальшому буде вирішено питання щодо проведення інформаційної кампанії серед мешканців населених пунктів по оформленню правовстановлюючих документів та уникнення порушень законодавства з питань купівлі-продажу нерухомого  майна.  Цю роботу планується провести протягом лютого-березня 2020 року.

Також на занятті з представниками місцевих рад району правники обговорили перспективи створення ОТГ в Татарбунарському районі, з врахуванням проведених 17 січня в Мінрегіоні консультацій зі створення перспективних планів Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Були також надані роз’яснення щодо підготовки документації та проведення сесій і громадських слухань, ліквідації сільських рад та підготовки і передачі до архівних підрозділів документів, діяльності ліквідаційних комісій, підготовки та затвердження Інструкції з діловодства у сільських радах, підготовки та подання на затвердження зведеної номенклатури справ та інші організаційні питання діяльності сільських рад. 

«Школа місцевого самоврядування» проводиться Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як  мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах», за сприяння Татарбунарської районної та міської рад, Татарбунарської районної державної адміністрації та Татарбунарської централізованої бібліотечної системи. 


 

Поділитися