20 січня 2020 р. 17:22

У Татарбунарах на «каві з поліцейським» обговорили співпрацю в розкритті резонансного злочину

У Татарбунарах на «каві з поліцейським» обговорили співпрацю в розкритті резонансного злочину

Перша в цьому році неформальна зустріч поліцейських з мешканцями громади у традиційному форматі «кава з поліцейським»  відбулась  17 січня в місті Татарбунари.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації  ВГО «Комітет виборців України», окрім питань з безпекою в громаді під час новорічних свят, темою зустрічі став резонансний злочин – зухвалий розбійний напад на магазин «Золото», який стався в центрі міста о 8 годині ранку. Основне питання, яке обговорювалось - яким чином громада міста може допомогти у розкритті та попередженні подібних злочинів.

17 січня у приміщенні ситуаційного центру Координаційного офісу безпеки Татарбунар зібралися небайдужі мешканці міста, підприємці, громадські активісти та поліцейські на першу в цьому році «каву з поліцейським». Поліцію представляв заступник начальника відділення поліції, підполковник поліції Олександр Мукієнко. За горнятком кави, розпочалася розмова щодо стану охорони публічного порядку у місті та районі під час новорічних свят. Олександр Мукієнко розповів про заходи, які вживаються працівниками поліції щодо профілактики злочинів. За словами поліцейського, некомплект особового складу відділення поліції, безвідповідальне відношення власників майна до організації його охорони та збереження, байдужість більшості громадян в сфері охорони правопорядку, негативно впливають на загальний стан профілактики і попередження злочинності в районі.   

Основною темою зустрічі став резонансний злочин – зухвалий розбійний напад на магазин «Золото», який стався в центрі міста о 8 годині ранку 14 січня. Троє озброєних пістолетами чоловіків в масках увірвалися до магазину, погрожуючи співробітникам магазину пістолетом, вони забрали гроші і ювелірні прикраси. Після чого зникли на автомобілі Audi зеленого кольору, виїхавши в напрямку райцентру Сарата. Очевидцями злочину стала значна кількість містян, а також злочинці разом зі своїм автомобілем потрапили в поле зору камер відеоспостереження. Переглянувши спільно з учасниками заходу архівне відео з міських камер відеоспостереження, яке зафіксувало момент скоєння злочину, представник поліції спільно з мешканцями отримали інформацію про осіб, які перебували біля місця скоєння злочину та проїжджали на авто з можливою наявністю відео-реєстратора. Також поліцейський зазначив, що під час переслідування автомобіля, у якому ймовірно знаходилися злочинці, що скоїли розбійний напад на магазин «Золото», патрульний автомобіль поліції з включеними маячками та звуковим сигналом не пропустили автомобілі, які рухалися на автодорозі Одеса-Рені. Це стало однією з причин, які дозволили злочинцям втекти.  

Багато уваги питанню роботи ситуаційного центру приділив Руслан Жаран, місцевий підприємець, який є членом виконавчого комітету Татарбунарської міської ради. Підприємець зазначив, що діяльність центру має розвиватись, для цього потрібно вдосконалити систему постійного моніторингу стану публічного порядку та надання відповідної інформації до чергової частини відділення поліції. Цю ідею підтримав і підполковник Олександр Мукієнко, зазначивши, що така взаємодія може надати поштовх у вирішенні багатьох проблем та посилити участь громадян у охороні громадського порядку та оперативному розкритті злочинів. Учасники зустрічі визнали, що якість  міських камер відеоспостереження досить невисока, відсутні камери з можливістю розпізнавання та передачі інформації в онлайн режимі. Руслан Жаран вніс пропозицію щодо підготовки та подання на розгляд міської ради міської програми «Безпечне місто», у якій передбачити придбання та установку відеокамер на в’їзді до міста та на більшості вулиць, які прилягають до автодороги Одеса-Рені. Також прозвучала пропозиція щодо розширення можливостей ситуаційного центру та підключення до моніторингу камер відеоспостереження, які є в магазинах та інших закладах. Це надасть більше можливостей для відстеження ситуації за станом правопорядку та збереження матеріальних цінностей на цих об’єктах. 

Громадська радниця Любов Фадіна запропонувала представникові поліції і надалі надавати інформацію про стан правопорядку у міста та районі, визначати основні проблемні питання та шляхи їх вирішення, крім цього прозвучали пропозиції щодо покращення взаємодії громади та поліції. Член виконавчого комітету Татарбунарської міської ради Руслан Жаран вніс пропозицію щодо створення у місті КП «Муніципальна варта», до якого можуть увійти колишні працівники міліції, обізнані з питаннями правоохоронної діяльності. Вони мають відповідний досвід у організації роботи по охороні громадського порядку та профілактиці злочинів, не заплямували себе негідними вчинками і відповідно, користуються довірою громади. 

Діяльність Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а також Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Поділитися