13 листопада 2020 р. 18:20

В Одеській області розпочинається програма з впровадження в ОТГ «дружніх» для людей послуг

В Одеській області розпочинається програма з впровадження в ОТГ «дружніх» для людей послуг

Громадський центр правосуддя розпочинає навчально-практичну програму «Дружні послуги в громаді» для надавачів правових, адміністративних та соціальних послуг в новостворених обєднаних громадах.

Як повідомляє Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України», програма складається з шести модулів та завершиться круглим столом, на якому буде узгоджено та підписано меморандум про надання в ОТГ послуг, які орієнтовані та людину. Перші два модулі навчання присвячені загальним стандартам надання послуг та роботі з вразливими групами та відбудуться 20 та 24 листопада в місті Татарбунари.  

Навчання орієнтовано на представників різних субєктів надання правових, адміністративних та соціальних послуг в новостворених ОТГ південних районів Одеської області - зокрема, працівників органів надання безоплатної правової допомогі, ЦНАПів, реєстраційних служб, суду, поліції, юстиції, міграційної служби, пробації, соціального та пенсійного забезпечення. Метою навчальної програми визначено формування в новостворених ОТГ доступних, якісних та інклюзивних правових, адміністративних та соціальних послуг, якими люди задоволені та не скаржаться.

Також це підвищення довіри до надавачів цих послуг та налагодження горизонтальної взаємодії з різними суб’єктами надання послуг на рівні громади.

Для групи з 20 учасників буде проведено одноденні тренінги з таких тем:

  • Загальні стандарти надання послуг;
  • Робота з вразливими групами;
  • Формування довіри в громаді;
  • Електронні сервіси;
  • Міжвідомча співпраця та координація;
  • Особливості роботи в умовах пандемії COVID-19.

Програма завершиться підсумковим круглим столом, на якому буде підписано меморандум про надання в ОТГ послуг, які орієнтовані та людину, а також вручено сертифікати про проходження програми та відзначено кращих учасників. 

Перший модуль навчання «Загальні стандарти роботи» направлений на формування «клієнто-орієнтованої» послуги, організованої у простий спосіб, чіткий та зрозумілий для можливих клієнтів. Це передбачає, зокрема, просту та зрозумілу процедуру звернення за допомогою, наявність інформації про пропоновані послуги та умови отримання цих послуг, належні умови прийому та дружню до клієнта атмосферу. Також протягом цього блока навчання будуть відпрацьовуватись практичні навички ефективного спілкування та комунікації з клієнтами, методи знаходження спільної мови та попередження конфліктів. Учасники навчання також спробують працювати зі стресом та управляти емоціями та дізнаються як запобігати професійному вигоранню.

Другий модуль навчання «Робота з вразливими групами» буде присвячено практичним аспектам роботи з вразливими групами клієнтів – зокрема, ромською спільнотою, постраждалими від домашнього та гендерно обумовленого насильства, учасниками АТО, внутрішньо переміщеними особами, суб’єктними пробації, особами похилого віку та дітьми. Також учасники навчання дізнаються про дискримінацію, її форми та спробують визначати та протидіяти дискримінаційним проявам на конкретних практичних кейсах. 
Навчальну програму впроваджує Громадський центр правосуддя - мульти-функціональний хаб, який конектить усі зацікавлені державні та недержавні органи та мешканців для забезпечення рівного доступу до правосуддя в громадах.

Центр розвиває дружнє правосуддя в громадах:

  • Доступні, якісні та інклюзивні правові, адміністративні та соціальні послуги, стосовно яких люди не скаржаться.
  • Систему правосуддя, яка до, під час та після судового розгляду орієнтована на людину та її потреби.
  • Альтернативні способи вирішення конфліктів, які дають кращі результати для сторін без звернення до судової системи.
  • Спроможність мешканців вирішувати питання у правовий спосіб та захищати свої права.

Навчання проведе правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова – адвокатка, експертка-тренерка Ради Європи з освітніх програм для адвокатів та юристів.

Навчально-практична програма «Дружні послуги в громаді» проводиться Громадським центром правосуддя, діяльність якого впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Нагадаємо, підготовлені Громадським центром правосуддя фасилітатори допомогли врегулювали конфлікт щодо роботи місцевого ринку в місті Татарбунари.

Представниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова представила бачення та пропозиції центру щодо підвищення безпеки в місті Одеса на онлайн-дискусії «Безпека Південної Пальміри», яка відбулась 23 жовтня за ініціативи Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в Одеському регіоні.

Нагадаємо також, що за ініціативи Координаційного офісу безпеки в одному з мікрорайонів міста Татарбунари ініціативні мешканці створили «сусідську варту» для підвищення безпеки в громаді.

Поділитися