06 жовтня 2020 р. 21:24

В Одеській області підготовлені фасилітатори будуть сприяти врегулюванню конфліктів

В Одеській області підготовлені фасилітатори будуть сприяти врегулюванню конфліктів

Одинадцять активістів та активісток різних професій в місті Татарбунари Одеської області 2 жовтня пройшли третій заключний тренінг в рамках навчально-практичної програми «Фасилітація конфліктів в громадах», яку впроваджує Громадський центр правосуддя.

Як повідомила пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», попереду в учасників практична діяльність щодо ідентифікації та врегулювання конфліктів в своїх територіальних, професійних та соціальних спільнотах, за експертної підтримки Громадського центру правосуддя. 

Учасники третього заключного тренінгу продовжили закріплювати на практичних кейсах отримані на попередніх модулях навички ведення і структурування діалогу, різні техніки для пошуку порозуміння, відновлення довіри між сторонами діалогу, організації ефективної комунікації. У практичних вправах, кожний зміг бути як розповідачем, так і слухачем. Під час обговорень, учасники зазначали, що про себе більш не комфортно розповідати, переважно слухати легше. Також зазначали, що дуже важливо, коли під час розповіді дійсно тебе слухають та чують. Вчились також відпрацьовувати навички ведення самого діалогу з позиції фасилітатора, не відходити від теми розмови та уточнювати інформацію, щоб з’ясувати інтереси сторін.

Як відзначила одна з учасниць навчання, «такі тренінги треба проводити для кожного колективу. Часто в житті ми вчиняємо так, як звикли. Але, якщо говорити з точки зору нейтральної позиції, то ще багато чому вчитись треба кожному, адже це дозволить реально знизити конфліктність в будь-якому колективі». Інша учасниця відмітила вплив такого навчання для шкільних відносин. «Моє побажання, щоб передбачили такі теми і для шкіл, для дітей та вчителів. Мені, як матері, реально було б спокійніше, якби я знала, що моя дитина буде вчитись аналізувати конфліктні ситуації та розуміти, як з них виходити. Вважаю, що це б допомогло знизити булінг в школах».

Після цього третього заключного тренінгу, підготовлені місцеві лідери та лідерки будуть за допомогою фахівців Громадського центру правосуддя застосовувати миротворчий підхід на практиці. Зокрема, для зниження можливих міжетнічних, земельних та інших конфліктів в громадах, попередження та профілактики конфліктів в сім'ї та домашнього насильства, а також запобіганню та вирішенню конфліктів серед дітей у школі. За результатами такого практичного блоку навчання, орієнтовно через два місяці, учасники матимуть змогу підтвердити свої знання та навички та отримати сертифікат про закінчення навчально-практичної програми «Фасилітація конфліктів в громадах».

Як зазначила медіаторка Громадського центру правосуддя Світлана Гудь, «сьогодні ми освоювали комунікаційні навички фасилітатора. Незважаючи на досвідченість та професійність учасників в своїх сферах, виявилось дуже важко правильно задати питання, перефразувати твердження так, щоб відчути емоцію доповідача. Адже частіше за все в житті кожен використовує ствердження, звинувачення іншої сторони. Під час виконання завдань, учасники стикнулись з певними бар’єрами в комунікації, про які навіть не здогадувались і спробували себе в ролі як сторін конфлікту, так і людини, що зможе вислухати. Саме в ролі фасилітаторів конфліктів учасники навчання наступні найближчі місяці зможуть на практиці застосувати отримані знання».

Нагадаємо, що метою навчання визначена початкова підготовка та експертна менторська підтримка місцевих лідерів та лідерок, які зможуть вчасно зрозуміти та врегулювати можливі конфлікти в громадах, а також допомагатимуть людям мирно й ефективно взаємодіяти з іншими задля розвитку своїх громад. Зокрема, для зниження можливих міжетнічних, земельних та інших конфліктів в громадах, попередження та профілактики конфліктів в сім'ї та домашнього насильства, а також запобіганню та вирішенню конфліктів серед дітей у школі. Учасниками програми стали 11 місцевих мешканців, серед яких 3 чоловіка та 8 жінок. У професійному розрізі це представники різних установ та громадські активісти, серед яких працівники суду, бібліотекарі, громадські радники та ромські активісти, пенсіонери та представники пробації і безоплатної правової допомоги. 

Навчально-практична програма «Фасилітація конфліктів в громадах» проводиться Громадським центром правосуддя, діяльність якого впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Поділитися