03 червня 2020 р. 12:42

Суд у серпні почне розглядати позов щодо обмеження прав кримчан

Суд у серпні почне розглядати позов щодо обмеження прав кримчан

Підготовче засідання з розгляду позову правової радниці Громадського Центру Правосуддя в м. Татарбунари Юлії Лісової про визнання незаконним та скасування розпорядження КМУ від 14 березня 2020 року № 291-р "Про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" відбулося 2 червня 2020 року.

Як повідомила пресслужба Одеської обласної організації "Комітет виборців України", за підсумками засідання можна зробити наступні висновки:

1) Суди не повністю готові відповідати карантинним викликам: попри задоволене судом клопотання позивачки про її участь у режимі відеоконференції, суд технічно не зміг забезпечити відеоконференцію, про що було повідомлено вже безпосередньо перед самим засіданням. Добре, що був заготовлений план «Б», і завдяки Anna Rassamahina інтереси правозахисниці були представлені досвідченою адвокаткою.

2) У відзиві на позов Кабінет Міністрів України наголошує на тому, що уряд має повноваження по-різному поводитись з різними групами людей, якщо при цьому присутня легітимна мета та об’єктивне і розумне обґрунтування. Разом з тим, у відзиві не міститься опису такої легітимної мети, розумного та об’єктивного обґрунтування, яким КМУ пояснює таке особливе регулювання перетину адмінмежі з Кримом порівняно з міжобласним пересуванням або навіть міждержавним.

3) Суд не квапиться з розглядом цієї справи. Перше засідання по суті призначено аж на 13 серпня 2020 року. Переконані, що таке відтермінування розгляду справи є порушенням розумності строків, а також права на доступ до правосуддя. Оскільки важливо саме під час дії цих карантинних заходів надати висновок щодо їх законності.

Ми продовжимо інформувати вас про перебіг цієї справи й надалі.

Нагадаємо, 19 березня 2020 року правова радниця Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари, адвокатка Юлія Лісова подала позов щодо скасування рішення Кабінету Міністрів України про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію Криму у зв’язку з поширенням коронавірусу. Правники Громадського центру правосуддя вважають прийняття такого документу черговим проявом дискримінації стосовно кримчан.

 

Поділитися