26 серпня 2020 р. 19:23

Сільська рада Ширяївського району неналежно інформує громадян про свою діяльність

Сільська рада Ширяївського району неналежно інформує громадян про свою діяльність

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна здійснила моніторинг Чогодарівської сільської ради Ширяївського району Одеської області щодо дотримання інформаційних прав громадян.

Як повідомили у пресслужбі омбудсмана, під час моніторингу було акцентовано увагу на опублікуванні рішень та проектів рішень ради та іншої інформації, передбаченої законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», дотримання вимог Законів України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації».

Встановлено, що радою не прийняті відповідні розпорядження для регулювання роботи за даним напрямом, на сайті ради відсутня необхідна інформація щодо звернень громадян та доступу до публічної інформації, не оприлюднюються рішення ради та інші обов’язкові для оприлюднення документи відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Не затверджено розмір плати за копіювання або друк документів, які містять публічну інформацію та порядок щодо обмежень доступу до інформації, що не суперечать чинному законодавству. Окрім цього, на сайті не зазначено контакти, за якими заявник може направити запит на публічну інформацію (наявна лише електронна форма).

За результатами візиту підготовлено звіт, до ради направлено лист-реагування для усунення недоліків та покращення роботи ради у напрямку забезпечення інформаційних прав громадян.

Нагадаємо, заборгованість з виплати пенсій для 2,9 тисяч осіб, які проживають на контрольованій Україною території в Одеській  області та обліковуються, як внутрішньо переміщені особи становить 45 мільйонів 44,6 тисяч гривень.

Раніше регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до приватного реабілітаційного центру «Крок до життя» з метою моніторингу дотримання прав мешканців та забезпечення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Нагадаємо також, що 22 липня в рамках реалізації національного превентивного механізму начальник відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний координатор взаємодії з громадськістю в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до комунальної установи «Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат», розташований у Саратському районі.

Поділитися