21 січня 2020 р. 19:59

«Школа місцевого самоврядування» розпочнеться в Татарбунарах з проблемних питань оформлення нерухомості та створення ОТГ

«Школа місцевого самоврядування» розпочнеться в Татарбунарах з проблемних питань оформлення нерухомості та створення ОТГ

Перше в цьому році заняття в рамках традиційної навчально-практичної програми «Школа місцевого самоврядування» відбудеться  23 січня в медіа-центрі Татарбунарської районної бібліотеки.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»,  з представниками місцевих рад району правники обговорять два основних питання – проблемні моменти оформлення нерухомості в сільській місцевості та перспективи створення ОТГ в Татарбунарському районі.

А також спільно будуть узгоджені теми проведення всіх занять в «Школі місцевого самоврядування» на 2020 рік. 

Останнім часом в сільських громадах району збільшилась кількість проблем з оформленням нерухомості: правочини оформлюються простими розписками; пропускаються строки вступу у спадщину; майно використовується без оформлення будь-яких документів протягом декількох поколінь; при оформленні документів не звертається увага на допущені помилки у документах. Органи місцевого самоврядування не мають належної спроможності та ресурсів, щоб здійснювати інвентаризацію нерухомості, займатись відумерлою спадщиною та проводити роз’яснювальні заходи в громаді. На занятті 23 січня будуть обговорені питання проведення інформаційної кампанії серед місцевих мешканців з питань оформлення нерухомості, проведення інвентаризації  наявного нерухомого майна в громаді, впорядкування документації на нерухоме майно, яку можливо впорядкувати без залучення суду, підготовку судових справ для визначення правового статусу нерухомого майна, яке такого статусу не має. Також з представниками місцевих рад району правники обговорять перспективи створення ОТГ в Татарбунарському районі, з врахуванням проведених 17 січня в Мінрегіоні консультацій зі створення перспективних планів Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

В Татарбунарському районі така навчальна програма впроваджується більше 5 років (раніше називалась «Школа секретарів сільських рад») та практично підтвердила свою доцільність. Впровадження такої програми дає унікальну можливість представникам органів місцевого самоврядування отримувати відповідні знання з питань діяльності органів місцевого самоврядування та підвищувати комунікацію у своєму середовищі. Тематика занять Школи визначається самими учасниками, тренерами виступають практикуючі юристи, представники органів влади та недержавних організацій. Крім навчального компонента, в ході занять налагоджується взаємодія між представниками сільських рад з чиновниками районного та обласного рівня, громадськими активістами.  

Перше в 2020 році заняття в «Школі місцевого самоврядування» відбудеться 23 січня в приміщенні медіа-центру Татарбунарської районної  бібліотеки за адресою вул. Горького, 4,  м. Татарбунари, початок о 10:00. 

 «Школа місцевого самоврядування» проводиться Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як  мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах», за сприяння Татарбунарської районної та міської рад, Татарбунарської районної державної адміністрації та Татарбунарської централізованої бібліотечної системи. 

 

Поділитися