23 квітня 2020 р. 21:23

Приклад погромів у Лощинівці має навчити місцеву владу не толерувати дискримінацію: заява Одеського Комітету виборців

Приклад погромів у Лощинівці має навчити місцеву владу не толерувати дискримінацію: заява Одеського Комітету виборців

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" висловлює своє занепокоєння висловлюваннями Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа щодо його вимог до правоохоронних органів перемістити до Закарпатської області громадян, яких він визначив "особами ромської статі", вочевидь, маючи на увазі етнічну ознаку. Про це повідомляє пресслужба організації.

"На наше глибоке переконання, таке розпорядження та, можливо, дії місцевої влади і представників поліції носять дискримінаційний, антиконституційний та протизаконний характер. 

Заперечуючи право представників ромської громади на свободу пересування та вільний вибір місця проживання, слова та дії представників місцевої влади можуть призвести до погіршення соціально-економічного стану цієї громади та спровокувати насильство щодо ромів.", - йдеться у заяві облКВУ.

Громадські діячі нагадують, що правозахисники та правоохоронці вже фіксували напади на ромську громаду, зокрема у 2016 році на Одещині. Тоді місцева влада села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області фактично вирішила виселити ромські родини. Правозахисники у судовому порядку довели, що такі дії місцевої влади є неправомірними. Крім того, судом з сільського голови була стягнута грошова компенсація на користь представників виселених ромських родин, яку він наразі продовжує їм виплачувати. Також грошова компенсація була стягнута і з Національної поліції, яка не забезпечила безпеку ромських родин. 

"Однак через кілька років вже івано-франківська влада повторює ці хибні та небезпечні вчинки. 

Нагадуємо, що, відповідно до статті 5 Європейської конвенції з прав людини, «нікого не може бути позбавлено свободи, крім … випадків і відповідно до процедури, встановленої законом». Відповідно до статті 3 Протоколу 4 до Європейської конвенції з прав людини: кожен,  хто  законно  перебуває  на  території   будь-якої держави,  має  право  вільно  пересуватися і вільно вибирати місце проживання в межах цієї території.

Ми також  наголошуємо на ключовій ролі в таких ситуаціях правоохоронних органів, особливо - органів Національної поліції України. Як було зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини в справі "Бурля та інші проти України" (Заява № 3289/10), а також у рішенні П’ятого апеляційного адміністративного суду по справі №815/94/17 від 05.10.2018 року, при протиправних насильницьких виселеннях ромських родин роль поліції не може обмежуватись пасивним спостереженням ситуації. Завданням поліції є попередження правопорушень та захист прав та законних інтересів громадян. Тому поліція має займати активну позицію у захисті прав, зокрема, ромів, а у випадку порушення їх прав - забезпечити ефективне розслідування таких випадків.

Одеська обласна організація ВГО "КВУ" закликає місцеву владу та правоохоронців вирішувати всі проблемні питання у законний спосіб, не дискримінуючи жодну спільноту, яка проживає в Україні. 

Також звертаємося до Уповноваженого Верховної Ради України з проханням дати оцінку ініціативі влади Івано-Франківська щодо переміщення частини ромської громади, що проживає на території міста, з точки зору дотримання прав людини.

Ми закликаємо керівництво Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України ініціювати відповідні перевірки та дати чітку правову оцінку висловлюванням міського голови Івано-Франківська та діям працівників міськвиконкому та міського управління поліції, які могли бути задіяні в ініціативі з переміщення частини ромської громади, що проживає на території міста.

У свою чергу ми готові надавати безоплатну правову допомогу ромам, права яких порушені в результаті подібних неправомірних висловлювань та дій", - повідомляють в Одеському Комітеті виборців.

Поділитися