26 серпня 2020 р. 18:40

Представники омбудсмана перевірили Центр соціально-психологічної реабілітації на Кодимщині

Представники омбудсмана перевірили Центр соціально-психологічної реабілітації на Кодимщині

Регіональні представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна та Геннадій Грозов здійснили візит до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Кодимської районної державної адміністрації Одеської області з метою моніторингу дотримання прав дітей, які там перебувають та забезпечення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Як повідомили у пресслужбі омбудсмана, моніторами виявлено ряд недоліків, які призводять до порушення прав дітей.

Зокрема, при вході до закладу відсутня інформація щодо запровадження карантину та карантинних заходів, а також відсутні дезінфекційні засоби та дезкилимок. У закладі не здійснюється щоденний температурний скринінг із занесенням результатів до спеціальних журналів. Моніторинговій групі не було запропоновано виміряти температуру.

У закладі відсутнє окреме приміщення для відвідування дітей родичами. Не проводиться інформування дітей і батьків про можливість отримання безоплатної правової допомоги, у закладі відсутня інформація з контактами центрів безоплатної правової допомоги.

На момент візиту у закладі перебувало 34 дитини, які потребують комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги.

У закладі є все необхідне для комфортного проживання. Облаштовані житлові осередки для дітей дошкільного та середнього і старшого шкільного віку, актова зала для проведення різноманітних культурно-виховних заходів. Діти забезпечені повноцінним п'ятиразовим харчуванням, постільною білизною, одягом та ліжками.

Нагадаємо, у середу, 22 липня в рамках реалізації національного превентивного механізму начальник відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний координатор взаємодії з громадськістю в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до комунальної установи «Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат», розташований у Саратському районі.

Нагадаємо, раніше регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до приватного реабілітаційного центру «Крок до життя» з метою моніторингу дотримання прав мешканців та забезпечення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Нагадаємо, в травні 2020 року Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна та провідний спеціаліст відділу регіонального представництва в південних областях Секретаріату Уповноваженого Олександр Малиш виявили порушення карантину в одеському приватному пансіонаті для літніх людей.

Поділитися