30 вересня 2020 р. 20:27

Представниця Громадського центру правосуддя стала волонтеркою органів пробації

Представниця Громадського центру правосуддя стала волонтеркою органів пробації

Після плідної співпраці з початку 2020 року органів пробації та Громадського центру правосуддя, медіаторка Громадського центру правосуддя Світлана Гудь уклала волонтерський договір та стала волонтеркою Татарбунарського відділу пробації Одеської області. Основне волонтерське навантаження складатиме надання психологічної підтримки клієнтам пробації та визначення їх потреб.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації «Комітету виборців України», начальниця Татарбунарського сектору пробації Алла Мукієнко розповіла, що представник Громадського центру правосуддя прийматиме участь у впровадженні пробаційних програм, які визначені судом. 

З початку 2020 року Татарбунарський відділ пробації та Громадський центр правосуддя провели низку спільних освітніх заходів для клієнтів пробації, надання безоплатної правової та психологічної допомоги. Зважаючи на такий успішний досвід співпраці, наприкінці вересня 2020 року медіаторка Громадського центру правосуддя Світлана Гудь, психолог за освітою, стала волонтеркою органів пробації. З урахуванням досвіду роботи Світлани щодо розв`язання конфліктів, консультування ВІЛ-інфікованих, оцінки потреб вразливих груп та їх психологічного супроводу, було сформовано сферу волонтерської зайнятості. Це, зокрема, проведення соціально-виховної роботи, консультування та проведення освітніх заходів. 

Як зазначила представниця Громадського центру правосуддя Світлана Гудь, волонтерство це її свідомій вибір. «Кожна людина - мій окремий проєкт, насамперед я сама себе виховую і себе навчаю. Волонтерство взагалі є невід'ємною частиною життя усіх духовно освідчених людей, лише має різні прояви. Важливе усвідомлення позитивних наслідків, соціальна відповідальність, суттєвий вплив на людину, реалізація власних ідей з відчуттям спільного змісту роботи».

Одним з перших волонтерських завдань для представниці Громадського центру правосуддя стала психологічна підтримка Наталії, неодноразово судимої, до якої постійно протягом життя застосовували насильство. У дитинстві Наталія була позбавлена батьківського піклування, частину дитинства провела у дитячому притулку. ЇЇ мати була позбавлена батьківських прав та й досі веде непорядний спосіб життя, житла немає, ображає доньку нецензурними словами. З чого тут починати психологу? Звичайно з дитинства, але важливо не пропустити важливі речі з теперішнього життя жінки, яка знаходиться на обліку в органах пробації. 

Інший напрямок співпраці Татарбунарського сектору пробації та Громадського центру правосуддя - це впровадження пробаційніх програм, визначених судом. Зокрема, наприкінці вересня 2020 року пройшло чергове індивідуальне заняття з чоловіком Дмитром щодо пробаційної програми «Зміна прокримінального мислення» під назвою «Сила переконань».

Протягом перших занять, куратор програми Наталья Настрадіна намагалася насамперед встановити довірливі відносини з клієнтом пробації. Без цього неможливо здійснити аналіз вчинків та відверто поговорити, чому не вдалося опанували власні емоції та зважити вчинки. Активними учасниками цієї програми стали представники Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та Світлана Гудь. У співпраці з представниками служби пробації, вони проводять співбесіди з клієнтами пробації, надають їм допомогу у вирішенні тих чи інших правових та психологічних проблемних питань, підтримують учасників програми у їх прагненні стати на шлях виправлення та зайняття активної життєвої позиції.  

Переконання - це один із способів впливу на волю особистості, який має змінити свідоме ставлення до оточення. Протягом всього заняття, яке тривало понад годину, куратор та представники Громадського центру правосуддя спільно з правопорушником, поступово на його життєвих прикладах, намагалися формувати погляди на власну поведінку. Куратор розкриває: у кожного з нас є вибір у власній поведінці, але чи завжди цей вибір є нормою? На зустрічі передається впевненість у правильності тих чи інших знань, затверджуються моральні думки. Цей процес не односторонній, він відбувається в обговоренні, правопорушнику дають можливість висловитись про власні помилки та самостійно створити можливий прогноз власних дій. Звичайно, для зміни поведінки потрібен час. Проте на прикладі Дмитра вже можна говорити про позитивні зрушення - зацікавленість, відвертість, довірлива розмова, повна відсутність страху, активність у виборі дій у подальшому. 

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах». 

 

Поділитися