22 жовтня 2020 р. 16:19

Одеська область в лідерах за кількістю випадків тиску та нападів на активістів

Одеська область в лідерах за кількістю випадків тиску та нападів на активістів

Правозахисники зафіксували 74 випадки нападів і тиску на громадських активістів в Україні за дев'ять місяців 2020 року і Одеський регіон потрапив до лідерів. 

За словами дослідниці Центру прав людини ZMINA Анастасії Москвичової, серед всіх зафіксованих випадків найбільше було фізичних нападів на активістів (18), залякування (14) та знищення чи пошкодження їхнього майна (13). 

Київ та Одеський регіон залишаються «лідерами» за кількістю інцидентів – там трапилось 34 та 11 випадків відповідно. Третє місце ділять між собою Київська та Дніпропетровська області, де зафіксовано по шість інцидентів. 

Найбільш ризикованими напрямками громадської активності залишаються протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля.

За останній квартал року дослідники спостерігали різке зростання агресії з боку праворадикальних угруповань проти ЛГБТІК-активістів у регіонах, зокрема, в Одесі, Харкові та Запоріжжі, у відповідь на проведення у цих містах правозахисних і просвітницьких заходів. Опоненти нападали на ком’юніті-центри для ЛГБТІК, псували майно, а також намагалися зірвати прайди у Запоріжжі та в Одесі. Під час одеського прайду постраждало принаймні 16 людей.

Нагадаємо, Національна поліція України упродовж доби отримала 395 заяв та повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства, і найбільше з них зафіксовано в Одеській області - 73.

Нагадаємо також, що під час акції на підтримку квір-культури група їхніх противників у натовпі розпилила газ та закидала людей яйцями.

Інститут масової інформації (ІМІ) нарахував 19 випадків порушення прав журналістів в Одесі та Одеській області у 2019 році, що ставить Одесу на друге місце в ТОП-5 за цим критерієм.

Поділитися