20 жовтня 2020 р. 18:29

Комісія з журналістської етики підтримала ще одну скаргу з Одеси про розпалювання міжетнічної ворожнечі в сюжеті телеканалу

Комісія з журналістської етики підтримала ще одну скаргу з Одеси про розпалювання міжетнічної ворожнечі в сюжеті телеканалу

Комісія з журналістської етики розглянула ще одну скаргу від з Одеси від Ольги Веснянки та Ромського правозахисного центру, і оголосила редакції ТРК «Студія 1+1» публічний осуд.

Автори скарги звернули увагу на 133-й випуск телевізійної програми «Секретні матеріали» на телеканалі 1+1 «Позолоти ручку дорогенький: діджиталізація проти циганського свавілля».

Комісія вирішила, що у випуску телепередачі допущено порушення пункту 15 Кодексу етики українського журналіста.

Комісія не мала можливості переглянути повний випуск передачі.

«Проте на каналі YouTube зберігся анонс цієї програми. У анонсі зазначено: «Цигани відкрито намагаються заволодіти вашими грошима лише в кіно, бо в житті вони працюють непомітно і дуже ефективно. Важко знайти людину, яка хоч раз не ставала жертвою цих злодіїв. Тому українці разом з поліцією створили ресурс для відстеження таких бандитських угруповань», - йдеться в повідомленні

Пункт 15 Кодексу: «Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики».

Комісія зазначила, що анонс програми «Позолоти ручку дорогенький: діджиталізація проти циганського свавілля» розпалює міжнаціональну ворожнечу, створює навколо ромських громад в Україні ворожу, образливу, зневажливу та напружену атмосферу. Риторика, використана у анонсі, є дискримінаційною та має на меті принизити людську гідність осіб ромської національності. Журналістка у анонсі говорить, що усі цигани – злодії, і важко знайти людину, яка б не стала їхньою жертвою. Такі висловлювання є дискримінаційними за ознакою національності, що призводить до утисків людей ромської національності в Україні.

Нагадаємо, станом на кінець серпня, Комісія проаналізувала понад 50 скарг, та обрала до розгляду на першому етапі для підготовки рішень чотири з них.

Як повідомили на сторінці комісії у Facebook, серед них скарга Ромського правозахисного центру та журналістки Євгенії Генової до телеканалу «НТН», на якому демонструвався сюжет «Табір не йде. Правда життя». 

Нагадаємо також, що Адміністративний суд призупинив розгляд позову по справі про погроми в селі Лощинівка Ізмаїльського району до рішення у кримінальній справі, що стосується цього інциденту.

Раніше Верховний суд України скасував рішення попередніх інстанцій про те, що постраждалим від погромів в Лощинівка ромам повинні виплатити гроші за моральну шкоду, і направив справу на новий розгляд.

В квітні 2019 року П'ятий апеляційний адміністративний суд ухвалив стягнути з Лощинівського сільської ради та Головного управління Національної поліції в Одеській області моральну шкоду для постраждалих від погромів у селі ромів.

Кожен позивач повинен був отримати по 10 тисяч гривень. Крім того, суд визнав протиправним бездіяльність поліції під час погромів, а також залишив в силі рішення суду першої інстанції, який визнав протиправним тільки бездіяльність голови сільради.

В ніч з 27 на 28 серпня 2016 в селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області місцеві жителі, обурені вбивством дівчинки, влаштували погроми житла ромів. Представники поліції ніяк не перешкоджали діям погромників, а сільський голова Віктор Паскалов на зборах громади села заявив, що «представники циганської національності скоюють злочини в селі» і тому «їх необхідно виселити». Після цього голова разом з селянами написали так зване «Рішення № 1 сходу громадян жителів села Лощинівка», в якому вимагали депортувати ромів.

Поділитися