07 серпня 2020 р. 19:05

Громадський центр правосуддя продовжує відслідковувати ситуацію з пропуском на адмінмежі з Кримом

Громадський центр правосуддя продовжує відслідковувати ситуацію з пропуском на адмінмежі з Кримом

З 1 серпня 2020 року режим самоізоляції та обов’язкові тести на наявність коранавірусу відмінені для осіб, що прибувають з Криму.

Як повідомила пресслужба Одеської обласної організації «Комітету виборців України», також 13 серпня в Окружному адміністративному суді м. Києва відбудеться чергове засідання з розгляду позову представниці Громадського центру правосуддя стосовно оскарження розпорядження КМУ, яким з 16 березня 2020 року по 14 червня 2020 року було заборонено в’їжджати та виїжджати в Крим або з Криму, за виключенням наявності офіційного місця реєстрації у пункті слідування або гуманітарної підстави для поїздки.

Громадський центр правосуддя продовжує моніторити ситуацію з пропуском громадян України з АР Крим на підконтрольну територію України через контрольно-пропускні пункти на адмінмежі з Кримом. З 1 серпня 2020 року змінились правила для в’їзду на материкову частину України з АР Крим для громадян України в бік пом’якшення. Так, відповідно до постанови Кабміну №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на період карантину, з 1 по 31 серпня 2020 року, та до моменту внесення Кабміном окремих змін чи рішень особи, які виїжджають з тимчасово окупованих територій України, не підпадають під самоізоляцію і їм не потрібно встановлювати додаток «Дій вдома». Тобто для перетину КПП громадянину України достатньо мати стандартний набір документів: паспорт (внутрішній або для поїздок за кордон) та у випадку супроводу дитини – паспорт дитини, свідоцтво про народження, дозвіл на виїзд дитини у передбачених законодавством випадках.

Згідно з попередньо встановленими правилами громадяни, які прибували з Криму, в обов’язковому порядку мали встановити додаток «Дія» і проходити 14-денну самоізоляцію або зробити ПЛР–тест і після отримання негативного результату на коронавірус припинити самоізоляцію.

При цьому слід мати на увазі, що для іноземців та осіб без громадянства діє більш ускладнений порядок перетину адмінмежі. Так, відповідно до пункту 10 вказаної постанови перетин контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані та виїзду з них іноземцями та особами без громадянства можливий виключно за наявності поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, та діє на строк перебування в Україні.

Нагадаємо, що 13-го серпня в Окружному адміністративному суді м. Києва відбудеться чергове засідання з розгляду позову представниці Громадського центру правосуддя стосовно оскарження розпорядження КМУ 291-р, яким з 16 березня 2020 року по 14 червня 2020 року було заборонено в’їжджати та виїжджати в Крим/з Криму за винятком наявності офіційного місця реєстрації у пункті слідування або гуманітарної підстави для поїздки, при цьому поняття гуманітарної підстави не розкривалось жодним нормативно-правовим документом.

Громадський центр правосуддя переконаний, що незважаючи на скасування дії вказаної заборони, судова оцінка правомірності розпорядження КМУ 291-р дуже важлива як для осіб, права яких цим рішенням були порушені, так і для врахування висновків суду у подальшій діяльності державними органами.

В червні Кабінет Міністрів України раніше анонсованого терміну скасував обмеження у роботі КПВВ на адміністративній межі з Кримом, залишивши лише обов’язкову умову самоізоляції. Відновлення переміщення стало можливим також завдяки Громадському центру правосуддя та іншим правозахисним організаціям, які зробили проблему видимою та створили публічний резонанс. Крім того, адвокатка Громадського центру правосуддя Юлія Лісова продовжить судовий процес проти Кабміну щодо оскарження дискримінаційного розпорядження про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію Криму.

18 березня 2020 року правова радниця Громадського центру правосуддя у м. Татарбунари Юлія Лісова подала позов до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання розпорядження Кабміну № 291-р незаконним та його скасування. При цьому суд продемонстрував нерозуміння специфіки оскарження обмежень, пов’язаних з карантином, і призначив підготовче засідання тільки на 2 червня, а засідання по суті – на 13 серпня. Таким чином суд практично позбавив позивачку права доступу до суду в період дії оскаржуваних карантинних обмежень. Також на публічні запити Громадського центру правосуддя щодо підстав прийняття розпорядження та контролю за його виконанням ані Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій, ані Уповноважена Верховної Ради з прав людини не відповіли.

Як зазначила правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, в питанні захисту прав людей, яких рішенням Кабінету Міністрів України позбавили права потрапити з (до) Криму, використовувалися не лише інструменти судового захисту. Наприклад, щоб зробити більш видимими історії людей, які постраждали від цього дискримінаційного рішення, було запроваджено широку інформаційну кампанію – офіційні та публічні звернення до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини та інших урядових установ, численні виступи та коментарі  в ефірі національних ЗМІ, стріми та ефіри в соціальних мережах, флешмоб #ні_стіні. Інформація про позовну заяву була широко підтримана громадськістю, особливо кримчанами.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Поділитися