01 липня 2020 р. 14:37

Громадський центр правосуддя підвищує ефективність обласного Центру матері та дитини

Громадський центр правосуддя підвищує ефективність обласного Центру матері та дитини

Один з пріоритетних напрямків соціально-психологічної підтримки Громадського центру правосуддя – це матері з вразливих груп, які перебувають в обласному Центрі матері та дитини «Життя» Одеської області.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», наприкінці червня фахівці Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари допомогли стандартизувати діяльність обласного Центру матері та дитини – створили та запустили діяльність мульти-дисциплінарної команди, що допоможе більш ефективно підтримувати матерів та їх дітей, які опинилися в скрутному становищі.  

Вивчаючи проблеми діяльності Центру матері та дитини «Життя» в с. Струмок Татарбунарського району Одеської області, представниками Громадського центру правосуддя запропоновано створити мульти-дисциплінарну команду для підтримки жінок з вразливих груп, до якої включити спеціалістів різних профілів (лікарів, психологів, правників, працівників соціальних державних установ). 25 червня 2020 року було проведено спільну робочу зустріч в Центрі матері та дитини, протягом якої узгодили типове положення про роботу мульти-дисциплінарної команди, підготовлене Громадським центром правосуддя. Документ було підготовлено, зважаючи на проблеми взаємодії з державними установами, що надають соціальні та медичні послуги (оформлення документів, медична допомога та інше), які практично не долучаються до консультування підопічних матерів Центру. Відповідно, виникла ідея створити мульти-дисциплінарну команду, аби комплексно підійти до надання допомоги та покращити якість соціальних послуг, що надаються Центром матері та дитини.  

Учасники зустрічі обговорили перелік соціальних послуг та склад команди відповідно до потреб підопічних, а також узгодили попередній план роботи команди на півроку. Надалі, документ буде затверджено директором Центру матері та дитини і команда приступить до роботи, почавши спільні консультаційні виїзди. Учасниця зустрічі, директорка Татарбунарського районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Яна Ярошенко підкреслила важливість такої ініціативи та готовність соціальних працівників долучиться до роботи в мульти-дисциплінарній команді. Як зазначила медіаторка Громадського центру правосуддя Світлана Гудь: такий підхід дозволить вийти на новий, більш якісний рівень соціальних послуг для Центру матері та дитини. Таким чином, соціальний супровід буде більш доступним та ефективним для підопічних центру. Тобто людина буде доведена до кінцевого результату, оскільки часто сама до державної установи не доходить. Окрім того, це ще також і раціональне використання ресурсів Центру матері та дитини. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко вважає, що підготовлене положення структурує роботу Центру матері та дитини та чітко визначить обсяги роботи для кожної залученої установи, активізувавши їх роботу та зробить відкритішими для людей. Психолог Центру матері та дитини зазначив, що робота по упорядкуванню документації дуже важлива, оскільки дасть змогу фіксувати результати діяльності і аналізувати ефективність наданих послуг.

Також Громадський центр правосуддя продовжує активно використовувати в своїй діяльності потенціал громадських радників – пара-юристів, які не обов'язково мають фахову юридичну освіту, але можуть надавати допомогу населенню в питаннях, що стосуються правових методів вирішення проблем окремих людей та громади в цілому. Зокрема, наприкінці червня у медіа-центрі Татарбунарської районної бібліотеки пройшла зустріч з громадськими радницями Тетяною Стояновою та Любов’ю Фадіною. Участь в зустрічі прийняли також керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та  медіаторка центру Світлана Гудь, головний спеціаліст бюро правової допомоги Інга Дмитрієва та працівники бібліотеки. Основною темою зустрічі стали питання попередження та подолання конфліктів в місцевих громадах, спричинених пандемією COVID-19 та запровадженням ринку земель сільськогосподарського призначення. Медіаторка Світлана Гудь запропонувала учасникам заходу використовувати інструменти медіації при вирішенні спірних питань, підкреслив, що медіація - це добровільний і конфіденційний процес.

Також спільно розглянули приклади конкретних конфліктів з досвіду учасників зустрічі. Так, представниця бюро правової допомоги Інга Дмитрієва привела приклад конфліктної ситуації при вирішенні питання сплати аліментів. Сторони не могли досягти певного результату, але в такій ситуації найбільше страждала дитина. Аби це припинити, правниками було запропоновано укласти аліментний договір та посвідчити його нотаріально. Адже у разі порушення його умов, кожна зі сторін могла звернутися до нотаріуса для вчинення нотаріального надпису та звернення в установленому порядку до виконавця. Питання було врегульовано і кожна зі сторін взяла на себе обов’язки та відповідальність за їх виконання. 

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як  мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах». 

 

Поділитися