26 серпня 2020 р. 17:59

Громадський центр правосуддя оскаржив нову заборону уряду на пересування для кримчан

Громадський центр правосуддя оскаржив нову заборону уряду на пересування для кримчан

Громадський центр правосуддя оскаржив в Окружному адміністративному суді Києва розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2020 року №979, яким припинено роботу КПП на в’їзд та на виїзд до АР Крим.

Як повідомили у пресслужбі Одеської обласної  організації «Комітету виборців України», Громадський центр правосуддя вважає, що цим рішенням Кабмін заборонив в’їзд та виїзд, крім випадків, коли особа прямує до місця свого офіційного місця реєстрації. Це означає, що люди з кримською реєстрацією («пропискою») не зможуть в’їхати на материкову частину України, а люди з материковою реєстрацією («пропискою») не зможуть в’їхати в Крим.

Виняток становлять студенти, абітурієнти та люди, у яких є для пересування гуманітарні підстави. При цьому перелік гуманітарних підстав офіційно ніде не визначений. А це, на переконання Центру, створює ризики для їх свавільного тлумачення та зловживань з боку осіб, відповідальних за прийняття рішення про пропуск.

Головним аргументом позовної заяви, яку подала адвокатка, правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, є те, що таке рішення уряду ніяким чином не обґрунтоване:

«Ми визнаємо, що держава має повноваження вживати певних обмежень, зокрема для запобігання розповсюдження хворобам. Разом з тим всі обмежувальні заходи мають бути зрозумілими та мотивованими відповідно до об’єктивних обставин. Обмеження прав має бути мінімально можливим і пропорційним загрозам. Незрозуміло, чому наразі іноземці за умови наявності медичної страховки та дотримання умов самоізоляції/отримання негативного результату тесту на COVID-19 мають право в’їзду в Україну, а громадяни України з Криму не мають права в’їхати на материкову частину України, якщо у них «прописка» кримська. Таку різницю у ставленні Громадський центр правосуддя трактує як дискримінацію», - пояснила адвокатка.

О 16 годины представництво президента України в Криму повідомило, що сьогодні, 26 серпня, Кабмін вирішив припинити дію розпорядження №979 починаючи з 00:00 29 серпня. Жодних деталей наразі невідомо, оскільки це рішення поки що не опубліковано. Тим не менш, ми продовжуємо оскаржувати у суді обидва розпорядження і наголошуємо, що такі спонтанні заборони на пересування з Кримом та їх скасування ще раз свідчать про непослідовність і необґрнутованість рішень українського уряду.

Нагадаємо, що раніше Громадський центр правосуддя оскаржив аналогічне розпорядження Кабміну №291-р, яке діяло з 16 березня по 15 червня  2020 року. Цю справу суд продовжить розглядати у жовтні.

Поділитися