17 вересня 2020 р. 09:41

Громадський центр правосуддя допомагає вирішити правові проблеми вразливим групам

Громадський центр правосуддя допомагає вирішити правові проблеми вразливим групам

За безоплатною правовою допомогою до Громадського центру правосуддя часто звертаються як до останньої інстанції люди, зневірені або обмежені в послугах держави.

Як повідомила пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», тривалий час отримуючи відписки на свої звернення чи навіть взагалі не маючи доступу до державних послуг, вони втрачають віру у правовий спосіб вирішення проблем.

Більшість таких звернень надходить від вразливих груп – пенсіонерів, самотніх батьків чи опікунів, учасників АТО, ромів. У таких випадках правники Громадського центру правосуддя супроводжують індивідуальні справи до їх остаточного правового вирішення, навіть якщо це займає тривалий час. Приклад такої допомоги – виплата піврічної заборгованості по пенсії та захист прав малолітньої дитини. 

Перша історія почалася після онлайн прийому, який проводили в серпні 2020 року керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та адвокат Центру Олександр Ковпак. Через скайп-зв'язок, який допомогла організувати Білоліська сільська рада Татарбунарського району, за допомогою до правників звернулася бабуся Надія Миколаївна щодо захисту прав своїх онуків. В 2017 році їй прийшлося забрати до себе онуків, які залишилися без материнського піклування – чотирьох та неповних трьох років. Бабуся постійно знаходилася біля онуків - готувала, виховувала, прала, готувала до школи. Їх батько та її син тим часом працював на двох роботах, аби забезпечити дітей. Через рік їх мати повернулася до села з дитиною від іншого чоловіка. Чоловік прийняв її, адже хотів аби діти росли з матір’ю. Проте через два місяці, в жовтні 2018 року, вона знову залишила двох старших дітей, батька та бабусю і виїхала невідомо куди. Більше її не бачили, по селу йшли чутки про те, що жінка народила ще одну дитину і наразі збирається виїхати на постійне місце проживання до Азербайджану. Бабуся поставила перед правниками питання щодо можливості позбавлення матері батьківських прав, адже та більше 3-х років не приймала участь у вихованні дітей та їх матеріальному забезпеченні, не цікавилася здоров’ям дітей та їхніми проблемами. 

Адвокат Громадського центру правосуддя Олександр Ковпак пояснив бабусі, що згідно діючого законодавства особа може бути позбавлена батьківських прав у разі ухилення від виховання дітей (свідома і навмисна відсутність турботи, ігнорування потреб дитини, незабезпечення її необхідним харчуванням, медичним доглядом, освітою, відсутність спілкування з дитиною у необхідному обсязі тощо). Проте позбавлення батьківських прав є виключною мірою і допускається тільки за рішенням суду лише у випадку, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків. Для прийняття такого рішення потрібно зважити всі «за» та «проти», оскільки мова йде про долю та права дітей. Для прояснення ситуації, адвокат звернувся до органу опіки і піклування з відповідною заявою від імені батька дітей про надання висновку щодо доцільності або недоцільності позбавлення батьківських прав. Після отримання такого висновку, у випадку підтвердження доцільності позбавлення батьківських прав, адвокатом буде підготовлено відповідний позов до місцевого суду щодо позбавлення батьківських прав. Для бабусі та батька дітей, правова допомога з боку Громадського центру правосуддя повністю безоплатна на всіх стадіях справи. Також така допомога доступна завдяки виїзду адвоката безпосередньо до місця проживання заявників та використання онлайн інструментів комунікації. 
Інша історія вже позитивно завершилася для клієнтки Громадського центру правосуддя та торкалася боротьби з бюрократичними перепонами для отримання заборгованості за виплатою пенсії за півроку. В травні 2020 року, під час спільного виїзного прийому Громадського центру правосуддя та Татарбунарського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді до Центру матері та дитини «Життя», отримали практично крик про допомогу. На прийом завітала молода жінка, яка нещодавно по сімейним обставинам переїхала з великого міста разом з матір’ю-пенсіонеркою. Свою пенсію літня жінка отримувала лише у поштовому відділенні. На пропозицію доньки перевести пенсію на карткову оплату жінка не погоджувалася, побоюючись проблем з банком. 

Бюрократичні поневіряння розпочалися з того, аби пенсію перераховували до місцевого поштового відділення, необхідно пенсійну справу направити до місцевого відділення Пенсійного фонду. Це було можливим лише за умови, що пенсіонерка особисто приїде до районного центру та звернеться до відділення фонду з письмовою заявою. Після цього місцеві працівники Пенсійного фонду надішлють відповідний запит до міста, де раніше мешкала пенсіонерка. Потім справу надішлють до Татарбунарського підрозділу Пенсійного фонду, і лише після цього буде можливим отриманням пенсії у селі Струмок. Проте, практично реалізувати особисте звернення через хворобу пенсіонерки та фінансові складності видавалося неможливим. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко, спільно з донькою пенсіонерки, звернулися до місцевого підрозділу Пенсійного фонду, куди подали відповідні заяву та документи. Проте, представники Пенсійного фонду, посилаючись на внутрішні нормативні документи, вимагали особистої присутності матері-пенсіонерки. 

Пройшов травень і частина червня 2020 року, питання не вирішувалося, літня людина не отримувала пенсію, представники Пенсійного фонду мовчали. Зважаючи на таку ситуацію, керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко домігся, щоб спеціалісти Пенсійного фонду вирішити питання особистого прийому пенсіонерки за місцем її проживання, тобто у селі Струмок. І ось нарешті, на початку липня 2020 року представники фонду прибули до села Струмок, де здійснили такий довгоочікуваний прийом жінки. В результаті, липневу пенсію жінка отримала на поштовому відділенні за місцем її теперішнього проживання. Також їй була виплачена заборгованість з лютого по червень 2020 року. Таким чином, індивідуальна проблема пенсіонерки була вирішена, проте залишилися питання щодо доступності сервісів Пенсійного фонду та його орієнтації та потреби своїх клієнтів.   

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах». 

 

Поділитися