23 грудня 2019 р. 08:59

«Змінюйся сам та змінюй систему»: в Одесі відбувся перший форум інновацій роботи поліції з громадою

«Змінюйся сам та змінюй систему»: в Одесі відбувся перший форум інновацій роботи поліції з громадою

Перший в регіоні форум інновацій роботи поліції з громадою відбувся 19 грудня в Одесі..

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», основним висновком форуму, який вирішено проводити щорічно, стало розуміння співпраці та комунікації з громадою як базової цінності і до цього необхідно прагнути всім поліцейським, але і мешканці громади також повинні бути відповідальними – допомагати поліції та контролювати її.

Досвід «малих кроків», який було представлено на форумі, відповідає основному повідомленню заходу - «Змінюйся сам та змінюй систему!».

Форум зібрав близько 50 учасників – представників органів поліції, громадських активістів, експертів, журналістів, курсантів та викладачів Одеського державного університету внутрішніх справ, представників міжнародних організацій. Організаторами заходу виступили Одеська обласна організація Комітету виборців України спільно з органами поліції та Одеською обласною бібліотекою ім. Грушевського. Основна мета форуму, який вирішили проводити щорічно - привернення уваги до проблем безпеки в громаді та обговорення інноваційних інструментів взаємодії поліції з громадою, які посилюють безпеку мешканців та підвищують довіру до поліції.

Як зазначив голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко: «ми зібралися, щоб обговорити, які реальні інновації співпраці поліції з громадою вже втілюються в Одеській області, а також що ми можемо спільно зробити для якісно нового етапу забезпечення безпеки в громаді та яким чином налагодити ефективний формат співпраці в цьому напрямку».

Інновації спікерами презентувались та обговорювались в трьох основних напрямках: діяльність дільничних офіцерів поліції, комунікація з громадою, робота з дітьми та вразливими групами. Досвід Community policing (співпраці поліції з громадою), який було представлено на форумі, впроваджується Координаційним офісом безпеки в м. Татарбунари, Управлінням патрульної поліції в Одеській області, а також громадськими організаціями та активістами. 

У своєму виступі заступник голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»  Ігор Бринош, підкреслив, що співпраця передбачає зусилля як поліції, так і громади, і повинна бути інноваційною, відповідати запитам та викликам нинішнього суспільства. «Символічно, що на заході багато курсантів, адже їм розбудовувати нову якість поліції, в тому числі і щодо співпраці з громадою». Також експертом було презентовано основні досягнення Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари в 2019 році – зокрема, відкриття ситуаційного центру з управління системою відеоспостереження в громаді; запровадження «Школи самооборони для жінок та дівчат»; проведення фестивалю ретро-авто, присвяченого питанням безпеки на дорозі; проведення неформальних зустрічей «Кава з дільничним». Окрім іншого, було звернуто увагу на проблеми забезпечення безпеки в курортних зонах Татарбунарського району та необхідності розширення станцій туристичної поліції. 

Керівник Координаційного офісу безпеки та ветеран органів МВС Леонід Семененко зазначив, що в ході реформи поліції втрачається досвід оперативної роботи та співпраці з громадою, який накоплено ветеранами МВС. «Необхідно відновлювати та розвивати наставництво, як наприклад ми це робимо в Татарбунарах за допомоги створеної Ради ветеранів-наставників при Координаційному офісі безпеки. Адже в багатьох громадах є порядні ветерани-правоохоронці, які мають величезний практичний досвід та знання громади, що може стати суттєвим кадровим вкладом в розвиток безпечного середовища». Також було представлено позитивний досвід співпраці Координаційного офісу безпеки з ромською громадою та клієнтами пробації, що дало можливість на ранній стадії попередити декілька конфліктів. 

представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у південних областях, колишній голова поліцейської комісії ГУНП в Одеській області Олександр Остапенко, у своєму виступі зосередився на дотриманні прав людини в діяльності правоохоронних органів, розповів про наявний досвід створення он-лайн платформ для комунікації з громадянами, про порядок та ризики організації відеоспостереження, загрозах для прав людини, які містять в собі наявні практики організації відеоспостереження в громадах Одеської області, про мотивації в роботі поліцейських. Олександр Остапенко звернув увагу учасників форуму на важливість та дієвість превентивних заходів безпеки та невідповідність використання правоохоронними структурами репресивних підходів сучасному розумінню прав людини.

Ганна Ліскова, начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління Патрульної поліції в Одеській області та Алла Марченко, начальниця прес-служби управління Патрульної поліції в Одеській області, представили досвід та напрацювання Патрульної поліції. Відділу зв’язків з громадськістю управління Патрульної поліції в Одеській області лише 3 роки і він якраз був створений завдяки інноваціям та новим ідеям поліцейських, які прийшли після реформи. Перший проект, який запустили в цій сфері, це діяльність «шкільних офіцерів поліції». Останнім часом Патрульна поліція розширила співпрацю з навчальними закладами, і тепер поліцейські працюють не лише зі школярами Одеси, але і виїжджають до районних центрів. Також це протидія домашньому насильству, нещодавно закінчилась акція «16 днів проти насильства», до якої активно долучились поліцейські. Один з напрямків співпраці з громадою – боротьба проти реклами наркотичних речовин, зокрема спільно з активістами поліцейські замальовували в колір будинку розміщену на ньому рекламу наркотиків.   

Андрій Крупник, експерт Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення, доцент ОРІДУ НАДУ при Президентові України, регіональний координатор мережі UPLAN, підкреслив, що питання безпеки ширші, ніж поняття правопорядку і в цьому аспекті значна частина відповідальності місцевого самоврядування. Також важливе питання створення муніципальної варти, проте тут є загрози створення «кишенькових» загонів місцевих посадовців. Також необхідно розвивати діяльність інспекторів благоустрою, інспекторів екологічної безпеки та рибоохорони.  

Олег Коропатов, професор кафедри адміністративної діяльності поліції Одеського державного університету внутрішніх справ звернув увагу учасників форуму на важливість підвищення довіри до поліції та закріплені в законодавстві механізми громадського контролю за діяльністю органів поліції. З іншого боку, поряд з впровадженням нових інноваційних інструментів роботи поліції, доцільно було б повернути перевірений інститут наставництва та позаштатних працівників поліції. 

Юлія Лісова, адвокатка, представниця Правозахисного ромського центру та Української Гельсінської спілки з прав людини зазначила, що всі заходи, які дозволяють побачити за формою та жетоном поліцейського людину, допомагають у налагодженні взаємодії. Адвокатка, яка багато працює з вразливими групами, виділила два моменти: недостатність майданчиків, де можна було б відверто поговорити про проблеми взаємодії та недостатність зусиль представників громади до співпраці. Органам поліції необхідно демонструвати людино-орієнтований підхід, особливо щодо вразливих груп, які вже мають негативний досвід спілкування з поліцією чи відповідні стереотипи.  

Захід проведено Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» спільно з Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Грушевського, в рамках діяльності Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та проведення в Одеській області XVІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.  

 

Поділитися