21 жовтня 2019 р. 13:16

Жителів сільської громади на Одещині навчали вирішувати конфлікти

Жителів сільської громади на Одещині навчали вирішувати конфлікти

Громадський центр правосуддя в Татарбунарах 17 жовтня 2019 року провів в селі Білолісся Татарбунарського району тренінг з фасилітації конфліктів в громадах. 

Громадський центр правосуддя в Татарбунарах 17 жовтня 2019 року провів в селі Білолісся Татарбунарського району тренінг з фасилітації конфліктів в громадах. 

Як повідомляєПрес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», учасниками навчання стали 15 місцевих мешканців, переважно депутатів сільської ради та представників сільської ради, що відповідають за земельну та соціальну, адміністративні послуги.  Метою практичного тренінгу було визначити основні чинники напруженості та конфліктності в громаді, а також навчитись мирно й ефективно взаємодіяти. 

Тренінг розпочався з того, що обговорили поняття «конфлікту» та виявили основні способи, якими органи місцевого самоврядування вирішують наявні конфлікти. В процесі обговорення, спеціалісти сільської ради називали дуже багато конфліктів в громадах, що виникають між сусідами, сімейні конфлікти, а також щодо земельних питань. В основному зазначалось, що з такими конфліктами приходять до сільського голови або секретаря ради. В основному, питання вирішуються правовим шляхом врегулювання, тобто тільки з позиції та букви закону. Увага інтересам сторін мінімальна, а тому навіть дуже близькі сусіди та друзі часто стають ворогами через незначні конфлікти. За словами Олександра Ліпового, голови Білоліської сільської ради, «питання вирішення конфліктів в громаді для нашого села дуже актуально. Як правило, саме до сільської ради приходять мешканці зі своїми сусідськими або сімейними проблемами, і часто питання зовсім не відносяться до нашої компетенції і відповіді на них ми не маємо».

Цікавим виявився той факт, що присутні учасники навчання зазначили, що не відчувають себе в безпеці у своєму селі. Питання безпеки розумілось в першу чергу як криміногенна ситуація, але в процесі обговорення виявились додаткові загрози - проблема бродячих собак, відсутність реакції поліції на порушення. Таким чином, під час тренінгу вдалось частково зібрати проблематику та потреби громади в сфері безпеки. В тому числі, щодо взаємодії між жителями села, яка є основним компонентом забезпечення миру в громаді, співпраці органів місцевого самоврядування з жителями та іншими структурами, що працюють на території району.

Як відзначила Світлана Гудь, тренерка, медіаторка Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари: «Люди не завжди готові відкриватись, тим більше, якщо говорити про місцеве самоврядування. Часто проблеми замовчуються, та й в переважній більшості в селах людей навіть не запитують, що їх турбує. Однак, достатньо з людьми відверто поговорити, щоб знайти живу тему в громаді і виявити проблеми, які турбують місцевих мешканців. Проведений тренінг дав змогу не просто розповісти про відновні практики, але й налагодити зв'язок з громадою, зібрати проблематику та потреби і вже надалі більш предметно працювати у впровадженні медіації в Татарбунарському районі». 

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 

Поділитися