11 жовтня 2019 р. 19:20

Вперше в Татарбунарах відбулась неформальна зустріч медичних працівників з громадою

Вперше в Татарбунарах відбулась неформальна зустріч медичних працівників з громадою

В продовження успішної ініціативи «Кава з поліцейським», Координаційний офіс безпеки в Татарбунарах започаткував такі неформальні зустрічі з мешканцями громади також і медичних працівників.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації  ВГО «Комітет виборців України»10 жовтня 2019 року в приміщенні офісу відбулась перша зустріч у форматі «Кава з лікарем», яка була присвячена питанням безпечного середовища та охорони здоров’я.   

На заході медичну установу представляла заступниця генерального директора КНП «Татарбунарська районна лікарня» Татарбунарської районної ради Валентина Попадюк. Від громади участь в спілкуванні прийняли Білоліський сільський голова Олександр Ліповий та депутат цієї ради Геннадій Бєлий, спеціаліст Татарбунарського бюро правової допомоги Інга Дмитрієва, начальниця Татарбунарського сектору пробації Алла Мукієнко, керівниця Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку Катерина Кирган-Мангул та громадська активістка Евфросинія Мукієнко. Традиційно модерував захід керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко

Розпочинаючи зустріч, Леонід Семененко зазначив, що це перший в історії нашого регіону подібний захід і необхідний від для того, аби поспілкуватися в неформальній обстановці з представниками медичної галузі, дізнатись які проблеми є у лікарів та які питання турбують громаду. «Питання безпеки торкаються не лише правопорядку, безпеки на дорозі чи безпечної інфраструктури. До безпеки в громаді відносяться і питання охорони здоров’я, і ми усі маємо конституційне право на належну медичну допомогу та захист». 

Заступниця генерального директора Татарбунарської центральної районної лікарні Валентина Попадюк поінформувала про відсутність в лікарні профільних спеціалістів-лікарів – офтальмолога, інфекціоніста, хірурга. Причин цьому декілька, зокрема відсутність молодих спеціалістів, яких не можуть забезпечити квартирами, їх не задовольняють заробітні плати та стан технічного забезпечення лікарні. Лікарка привела приклад того, що на сьогодні у лікарні у наявності є рентген-апарат, який функціонує з далекого 1987 року.  Лікарня наразі потребує 30 персональних комп’ютерів, ендоскопічну стійку для проведення оперативних втручань, біохімічний, аналітичний та гематологічний аналізатори, дентальний апарат. Лікарні, а це значить мешканцям району, потрібен діагностичний центр, в комплектацію якого входять 2 комп’ютера, 4 монітори, 4 функціональних ліжка, дефібрилятор, рентген-апарат. Крім цього, потрібно провести ремонт тих приміщень, де буде знаходитися  уся ця техніка. 

Керівництво лікарні вирішило питання для розміщення двох лікарів та підготувало для них службові квартири. Взагалі питання забезпечення житлом медичних працівників стоїть дуже гостро. Валентина Попадюк привела приклад Тарутинської ЦРЛ, де також була нехватка лікарів. Але завдяки втручанню народного депутата, активній позиції районної влади ця проблема була вирішена - придбані квартири, якими забезпечили молодих лікарів і на сьогодні, районна лікарня в Тарутиному на 100% забезпечена лікарями, а по деяким напрямкам їх там навіть більше ніж потрібно. 

Присутній на заході Білоліський сільський голова Олександр Ліповий був здивований тим, що у районній лікарні відсутній біохімічний аналізатор, який є у сільській амбулаторії.  Взагалі розмова була цікавою та плідною. За ініціативи керівниці офісу Мережі правового розвитку Катерини Киргна-Мангул, було запропоновано звернутися до мешканців міста та району з закликом зібрати кошти на ремонт однієї-двох палат у пологовому будинку та створити нормальні умови для породіль. Раніше було досягнуто домовленості про те, що накопичувальний рахунок для цього може відкрити Благодійний фонд «Еммануїл». Крім цього, учасники зустрічі запропонували звернутися з листом до народного депутата України Олександра Ткаченка з проханням сприяння вирішенню проблем районної лікарні. 

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент розвитку безпечної громади та інклюзивності» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися