22 березня 2019 р. 19:23

У Татарбунарах продовжують розвивати правову допомогу та підвищувати довіру до суду

У Татарбунарах продовжують розвивати правову допомогу та підвищувати довіру до суду

Протягом березня 2019 року зусилля Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари були направлені на розвиток правової допомоги та підвищення комунікації суду з місцевими мешканцями. 

Як повідомила прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», зокрема, було ідентифіковано та надано правову допомогу по декільком стратегічним справам, здійснено низку заходів під час виїзних прийомів в сільських населених пунктах, проведено чергову неформальну зустріч в форматі «кава з суддею» та продовжено проведення вуличного інформування мешканців з актуальних правових питань.   

Особливості роботи Громадського центру правосуддя можна відслідкувати протягом одного дня, 06 березня, протягом якого приміщення центру нагадувало весняний вулик. В цей день правовий радник центру, адвокатка Юлія Лісова та керівник центру Леонід Семененко надавали правову допомогу мешканцям, зустрічалися з адвокатами для обговорення питань тактики захисту клієнтів у судах по деяким адміністративним справам, спілкувалися з активістами та волонтерами Громадського центру правосуддя.

Одне з найскладніших звернень за правовою допомогою була від Світлани, мешканки села Нерушай Татарбунарського району. Приїхала вона з Узбекистану у 1997 році і залишилася в Україні. Разом з чоловіком працювали, тут у них народилися троє дітей, чоловік помер. Вона почала жити з  другим чоловіком, з яким шлюбні стосунки оформлені не були.

Від спільного з ним проживання вона народила ще чотирьох діток, які навчалися у школі. У подальшому Світлана отримала  право на постійне проживання в Україні. При досягненні 45 років, вона не змогла провести заміну свого посвідчення, а її діти, незважаючи на народження в Україні, не можуть отримали  українські паспортні документи.

Адвокатка Юлія Лісова прийняла рішення щодо звернення до ДМС із заявою про видачу паспортів для дітей та нової посвідки про право на постійне проживання в Україні для Світлани. Виходячи з прийнятого ДМС рішення, будуть визначені подальші кроки  для вирішення проблеми. 

Типовими для жителів громади залишаються питання врегулювання відносин під час оформлення будинків та земельних ділянок в сільській місцевості. Наприклад, клієнтка Тетяна звернулася з проблемою щодо оформлення документів на право власності на будинок, який вона «придбала» у селі Білолісся. На будинок відсутні будь-які документи, договір купівлі-продажу не укладався та нотаріально не посвідчувався. З наявних документів на руках в заявниці є лише договір-купівлі-продажу, датований 1959 роком та розписка сторін у передачі грошових коштів за будинок. Адвокатом було запропоновано два шляхи вирішення цієї проблеми - оформлення спадщини на особу, яка їй продала будинок, або вирішення питання у судовому порядку.

Інше важливе питання в громаді торкається махінацій з банківськими кредитами та діями колекторів. Зокрема, звернення мешканки села Дивізія торкалося порядку оскарження дій працівників одного з банків. Ті в незаконний спосіб заволоділи її грошовими коштами, і в результаті вона сплачує борг цьому банку. Заявниці були надані роз’яснення щодо порядку оскарження дій працівників банку і звернення з цього приводу до місцевої поліції.

Продовжуючи свою діяльність з координації надання правової допомоги, Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари спільно з Татарбунарським офісом Мережі правового розвитку та адвокатом Олександром Ковпаком, 15 березня провели виїзний прийом громадян в Нерушайській сільській раді та правоосвітні заходи в місцевій школі. 

В приміщенні сільської ради правову допомогу мешканцям надавали керівник Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари Леонід Семененко, керівниця Татарбунарського офісу Мережі правого розвитку Катерина Кирган-Мангул та адвокат Олександр Ковпак. Питаннями звернень, зокрема, було повернення частини грошових коштів, сплачених за навчання дитини за контактом; зміна посвідки на постійне проживання в Україні у зв’язку з досягненням особою 45 річного віку; надання дозволу батьком на виїзд дитини за межі країни. 

За сприяння директора Нерушайської загальноосвітньої школи Світлани Драгульської, відбулось спілкування з учнями 6-11 класів з актуальних правових питань. Зокрема, керівниця офісу Мережі правового розвитку Катерина Кирган-Мангул ознайомила дітей з питаннями запобігання та протидії дитячому булінгу. Продовжуючи спілкування з дітьми, керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко розповів про діяльність центру, про те як можна врегулювати спірні питання у досудовому порядку,  про судовий захист неповнолітніх та їх права. Окремим питанням стали проблеми немедичного вживання наркотичних засобів, негативний вплив таких явищ та можливості профілактики. Наприкінці зустрічі діти мали можливість переглянути документальну стрічку про наслідки вживання наркотичних засобів. 

А в цей час, у кабінеті директора школи, адвокат Олександр Ковпак продовжив надання правової допомоги мешканцям села. Зокрема, з питаннями порядку розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення звернувся мешканець села Анатолій. Чоловік розповів про те, що він уклав з сільськогосподарським підприємством договір оренди, який було зареєстровано лише через два роки, і дія якого спливає у цьому році. Вже на вулиці до правників підійшла місцева мешканка Катерина, яка розповіла про те, що її донька на протязі більше ніж 7 місяців не отримує аліменти, і представники державної виконавчої служби не вживають заходів по виконанню відповідного рішення суду. Керівник Центру правосуддя Леонід Семененко запросив жінку прибути до офісу Центру з відповідними копіями документів для того, аби підготувати та направити відповідні звернення до відділу державної виконавчої служби та контролюючих органів.

21 лютого в Громадському  центрі Правосуддя в м. Татарбунари відбулася чергова зустріч жителів громади з суддею Татарбунарського районного суду Олександром Сметаняком у форматі «кава із суддею». Цього разу на неформальну зустріч з суддею завітали ветерани та пенсіонери органів МВС Валентина Коваленко, Віктор Яременко, Валерій Кашкаван, Володимир Широченко, а також голова міської організації осіб з обмеженими можливостями Тамара Бондаренко. В ході зустрічі, обговорювались питання доступу до правосуддя людей з обмеженими фізичними можливостями, а також проблеми здійснення судочинства. За результатами дискусій, місцеві мешканці прийняли рішення про звернення до органів судової та державної влади з питань забезпечення доступу до правосуддя людей з обмеженими фізичними можливостями. 

Тамара Бондаренко поставила питання щодо можливості доступу до правосуддя людей з обмеженими фізичними можливостями, адже приміщення суду знаходиться на другому поверсі та фізично обмежене для такої категорії мешканців. Лише в місті Татарбунари проживає близько 500  осіб з обмеженими фізичними можливостями, і всі вони потребують захисту, іноді й судового. Незважаючи на те, що питання передачі першого поверху приміщення для розміщення суду на папері вирішено, але по факту цього зробити не вдається, доки його не звільнить інша установа. Олександр Сметаняк зазначив, що питання передачі суду приміщення та проведення у ньому ремонту і подальшого розміщення районного суду місцевою владою не вирішується. 
Також місцеві мешканці цікавились проблемами, які наразі існують в районному суді. Однією з таких проблем є те, що суд не може ефективно виконувати свою роботу, оскільки підсудних потрібно етапувати з СІЗО, адже ІТТ у відділенні поліції наразі не працює.

Цей факт обурив пенсіонерів МВС, які багато років пропрацювали в органах внутрішніх справ і памятають ті часи, коли місцевий ізолятор за умовами був одним з кращих на Півдні Одещини. За словами Віктора Яременко, у свій час, коли він був заступником начальника Татарбунарського РВ ГУ МВС України в Одеській області, до нього приїздили представники міжнародних правозахисних організацій і схвально відзивалися про стан ІТТ та умови у яких утримувались затримані та заарештовані. Зараз же, на думку пенсіонера МВС, порушуються фундаментальні права людини, адже арештовані не можуть отримати своєчасно їжу, вони перевозяться на довгі дистанції автотранспортом.

Одним з головних підходів діяльності Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари є безпосередній прямий контакт з місцевими мешканцями. Для максимального інформування жителів міста та району про послуги Центру, а також про актуальні правові питання, традиційно було проведено декілька вуличних інформувань з актуальних правових питань.   

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари сприяє покращенню доступу місцевих мешканців до правосуддя, отримання правової допомоги й альтернативного вирішення спорів, підвищенню обізнаності щодо судочинства, а також сприяє розгортанню співпраці судів та установ юстиції з жителями громади.

                           

Поділитися