18 жовтня 2019 р. 08:59

В Татарбунарах завершилось унікальне навчання «Якісні послуги в громаді»

В Татарбунарах завершилось унікальне навчання «Якісні послуги в громаді»

Громадський центр правосуддя в Татарбунарах Одеської області  завершив навчально-практичну програму «Якісні послуги в громаді» для надавачів правових, адміністративних та соціальних послуг в громаді. 

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», останні два модулі навчання були присвячені питанням координації діяльності, побудови довіри в громаді і відбулись 11 та 16 жовтня 2019 року.  

Команда учасників завершальних модулів програми складала 16 жінок та 5 чоловіків, які представляли переважно державні органи - управління соціального захисту населення РДА, районний суд, виконавчий комітет міської ради, відділ ДВС, бюро правової допомоги, відділ пробації, поліцію, відділ ДРАЦС, бібліотеку. Також до навчання долучились представники ромської громадської організації, журналісти та фахівці Громадського центру правосуддя. 

Попередні два модулі навчання були направлені на формування «клієнто-орієнтованої» послуги та напрацювання стандартів роботи з вразливими групами клієнтів. Проте, окрім того, що послуги повинні бути легкодоступними для мешканців, громада має бути поінформована про їх наявність, і що важливо – довіряти їх надавачу. Саме ці питання учасники навчання вирішували протягом третього модуля «Формування довіри в громаді», який пройшов 11 жовтня. Питання формування довіри в громаді викликали активну дискусію. Частина учасників та учасниць навчання вказували, що представники державної влади вживають достатніх заходів для розбудови довіри, інші зазначили, що в регіоні існують проблемні питання, які владою замовчуються і не пояснюються, що не сприяє довірі. На прикладі роботи місцевої ради, учасники навчання розробили план з підвищення рівня довіри до цього органу місцевого самоврядування. Головний висновок, який вдалось зробити у результаті тренінгу: «Довіра не у тій громаді, де все ідеально, але там де своєчасно та доступно ведеться комунікація».

Також одним з вирішальних елементів системи ефективних послуг на рівні громади є координація та співпраця між різними надавачами. Така координація потрібна як для ефективного перенаправлення та інших спільних форматів діяльності, так і для розвитку окремих послуг. Цим питанням був присвячений заключний четвертий модуль навчання, який був побудований у форматі воркшопу та пройшов 16 жовтня. Під час нього, учасники опрацьовували свій позитивний та негативний досвід побудови координації і співпраці, та на основі цього досвіду формували успішні алгоритми. 

Важливим результатом навчально-практичної програми стала підготовка протягом усього навчання Базових стандартів надання послуг в громаді. Такі напрацювання будуть оформлені у вигляді Меморандуму та підписані зацікавленими організаціями під час «круглого столу» з питань доступу до правосуддя в громаді, який відбудеться в місті Татарбунари на початку листопада 2019 року. Всі учасники навчально-практичної програми отримали Сертифікати про участь в навчанні, а також комплекти інформаційної пам’ятки «Довідник послуг для мешканців Татарбунарського району» для поширення серед своїх клієнтів.  

Тренерка навчання, адвокатка Юлія Лісова підкреслила важливість таких тренінгів та  дефіцит подібних заходів безпосередньо в громадах. «Виявилось, що тематика всіх 4-х модулів є дуже запитуваною серед надавачів послуг в Татарбунарському районі. Тренінг в регіоні не мав своїх аналогів. Надавачі послуг звикли говорити про закони та інструкції в своїх роботі, і не звикли обговорювати та навчатися таким аспектам, як побудова довіри в громаді; впровадження комунікації, яка буде комфортна клієнтам; налаштування координації та співпраці серед різних суб’єктів; відновлення свого власного ресурсного стану. На модулях учасники навчались працювати в команді, аналізувати свій як негативний, так і позитивний досвід, розробляти ефективні алгоритми дій, які є найбільш пристосованими саме для їх конкретної громади. Під час навчання відчувалось, що в учасників вже налагоджена ефективна комунікація між собою і координація дій для вирішення того чи іншого питання. Багато у чому це обумовлено компактністю громади. Разом з цим, у зв’язку з достатньою віддаленістю від обласного центру та стабільністю життя в громаді, спостерігається відсутність мотиваторів для впровадження нових підходів та методик у роботі, а також необхідність періодичного "погляду збоку" для впровадження ефективніших підходів для  вирішення  проблемних питань».

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

                     

 

Поділитися