14 листопада 2019 р. 08:57

В Татарбунарах на Одещині відкрився пілотний ситуаційний центр

В Татарбунарах на Одещині відкрився пілотний ситуаційний центр

Координаційний офіс безпеки спільно з Татарбунарською міською радою, відділенням поліції та запрошеними партнерами, 7 листопада публічно презентували пілотний ситуаційний центр з управління системою відеоспостереження в малих громадах та поділились подальшими планами в сфері розбудови безпечної громади.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації  ВГО «Комітет виборців України», додатковими заходами до відкриття ситуаційного центру стала дискусія поліцейських та ветеранів органів внутрішніх справ щодо шляхів підвищення довіри до поліції, а також зустріч зі школярами щодо безпеки на дорогах.

На презентацію ситуаційного центру зібралися люди, які об’єднані метою розбудови безпечної громади – представники Координаційного офісу безпеки, керівники міської ради та місцеві депутати, поліцейські, фахівці органів пробації та юстиції, журналісти, громадські активісти, ветерани органів МВС, бізнесмени. Окрім представників міста Татарбунари, на презентації були керівники сусідньої Білоліської сільської ради, які зацікавлені у відкритті подібного центру в своїй громаді. Особливими гостями презентації стали радниця та тренерка з питань взаємодії поліції з громадою Консультативної місії Європейського союзу Енн Педерсен та фахівець місії з питань тренінгів Роман Андрушко

Презентацію відкрив керівник Координаційного офісу безпеки, ветеран органів МВС та юстиції Леонід Семененко. «В жовтні  2019 року на базі Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари в тестовому режимі почав працювати ситуаційний центр з управління системою відеоспостереження в місті. Наразі до двох моніторів центру виведено зображення з 12 міських камер відеоспостереження, проводяться переговори про підключення до системи камер місцевих підприємців. В місті працює багато приватних відеокамер, і якщо підключити до системи відеоспостереження найбільш «цінні» з точки зору розташування та якості картинки, це допомогло значно підвищити безпеку в громаді. Наразі інформацію з камер відеоспостереження, а також їх ефективність, аналізують волонтери Координаційного офісу безпеки – ветерани органів внутрішніх справ, які згідно графіка чергують в приміщенні ситуаційного центру. Вже зараз зрозуміло, що розташування деяких відеокамер в місті необхідно змінювати – деякі з них дублюють інформацію, деякі можуть бути ефективніші на інших локаціях».

Заступник голови Одеської обласної організації Комітету виборців України Ігор Бринош зазначив, що використання камер відеоспостереження наразі є одним з найпоширеніших інструментів підвищення безпеки в громаді, проте часто такі системи працюють без належного документального оформлення, мають проблеми з аналізом, збереженням та використанням отриманих даних.

«Створений в місті Татарбунари ситуаційний центр повинен стати пілотною моделлю управління системою відеоспостереження в невеликих громадах – які не володіють значними фінансовими ресурсами для коштовного обладнання, не мають відповідних фахівців, а місцеві органи поліції мають проблеми з кількістю співробітників. Діяльність цього центру спрямована на розробку, тестування та розвиток системи відеоспостереження, на ефективне використання інформації з камер відеоспостереження для розкриття злочинів та профілактики правопорушень та на забезпечення безпеки під час масових заходів». 

Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», підкреслив важливість для розвитку громади вирішення проблем безпеки та відзначив динамічний розвиток Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари. «Координаційний Офіс безпеки в м. Татарбунари створено на початку 2017 року на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» як спільний інформаційно-координаційний центр для розвитку безпечного середовища в громаді. В 2019 році Координаційний офіс безпеки формалізовано через створення консультативно-дорадчого органу при виконавчому комітеті Татарбунарської міської ради.  На початку 2018 року при Координаційному офісі безпеки створено Раду ветеранів-наставників, куди увійшло 5 ветеранів органів внутрішніх справ. Ветерани МВС здійснюють на громадських засадах наставництво поліцейських, беруть участь в спільних патрулюваннях, просвітницьких на навчальних заходах».

Заступник Татарбунарського міського голови Олександр Лєсніченко підкреслив важливість для розвитку громади діяльності Координаційного офісу безпеки, який вже став центром всіх активностей щодо безпеки в місті та районі. Олександр Ліповий, голова Білоліської сільської ради, поінформував, що спільно з Координаційним офісом безпеки в сусідньому Білоліссі також заплановані заходи з розвитку безпечного середовища в громаді. Зокрема, сільською радою облаштовано в новому приміщенні виконавчого комітету кабінет для дільничного офіцера поліції. Олег Ворошиловський, технічний директор українського відділення компанії HANPLAST, яка зараз будує у селі Білолісся Татарбунарского району нову сонячну електростанцію, відзначив важливість фактору безпеки в громаді для наявних та потенційних інвесторів. 

Одразу після презентації ситуаційного центру з управління системою відеоспостереження, в приміщенні Координаційного офісу безпеки відбулась дискусія з поліцейськими та ветеранами органів внутрішніх справ щодо шляхів підвищення довіри до поліції та використання в громаді людського ресурсу пенсіонерів МВС. Зокрема, Валерій Кашкаван, представник ради ветеранів МВС, згадав як у 1980 році став кращим дільничним офіцером тодішньої міліції Одеської області та поділився власними секретами роботи з профілактики правопорушень. В ході дискусії вияснили, що теперішні поліцейські не підтримують комунікації з ветеранами органів МВС та не використовують їх досвід та знання громади. Зійшлися на тому, щоб не втратити такого важливого чинника, як наставництво та організовувати постійні зустрічі ветеранів МВС з теперішніми поліцейськими. Євген Зубак, начальник сектору превенції Татарбунарського відділення поліції, запропонував провести декілька комунікаційних заходів для підвищення довіри до поліції – журналістський репортаж «день з дільничним», а також спробувати спільно зробити сторінку відділення поліції в Фейсбук більш цікавою для громади. 

Після дискусії щодо напрямків підвищення довіри до поліції, керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко та інспектор групи реагування патрульної поліції, майор поліції Володимир Слободенюк перейшли безпосередньо до практичної роботи та провели з учнями 6-х класів Татарбунарського НВК зустріч з питань безпеки на дорозі.  Крім інформації, як себе поводити на дорогах, діти також отримали світловідбиваючі брелоки, які допоможуть зробити їх більш видимими в темну пору доби.

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент розвитку безпечної громади та інклюзивності» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися