04 листопада 2019 р. 20:20

В Одеській області пройдуть регіональні обговорення проблем доступу до правосуддя в невеликих громадах

В Одеській області пройдуть регіональні обговорення проблем доступу до правосуддя в невеликих громадах

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари, з метою привернення уваги та обговорення проблем доступу до правосуддя в місцевих громадах, проведе в Одеській області регіональні обговорення. Зокрема, дискусії відбудуться 5 листопада в місті Ізмаїлі (з 11.00 до 13.00 в приміщенні «Інтерклубу») та 6 листопада в місті Татарбунари (з 15:00 до 17:00 в приміщенні медіа-центру районної бібліотеки).

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», участь в регіональних дискусіях приймуть судді та працівники апарату судових органів, представники органів юстиції, поліції та пробації, представники державних та недержавних суб’єктів надання безоплатної правової допомоги, адвокати, експерти, громадські активісти, журналісти.

Для обговорення винесено наступні питання:

1. Яким чином Громадський центр правосуддя сприяє доступності правосуддя в місцевих громадах? Представники Громадського центру правосуддя презентують діяльність центру як мульти-функціонального правового хабу, який: досліджує та ініціює вирішення актуальних правових проблем в громаді; об’єднує громаду та місцеві органи влади задля підвищення доступу до правосуддя; виступає локомотивом впровадження реформ на місцевому рівні та підвищенню довіри до органів влади (передусім судової); розвиває правову допомогу та альтернативні способи вирішення спорів в громаді; координує вирішення правових проблем з багатьма відповідальними установами та просуває про-активний підхід серед мешканців громади.

2. Як досліджувати та враховувати в роботі державних органів правові специфічні проблеми в громадах? Представники Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари, зокрема, представлять результати унікального дослідження за кейс-методом правових проблем в громадах. Наприклад, одна з ідентифікованих проблем торкається відсутності належного оформлення (реєстрації) нерухомості в сільській місцевості, що перешкоджає реалізації права власності людей та розвитку самої громади.

3. Чи можливі інновації в сфері доступу до правосуддя на місцевому рівні? Учасники заходу будуть мати можливість ознайомитись з досвідом Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари щодо організації неформальної комунікації судових органів з громадою (впровадження ініціативи «Кава з суддею» та зустрічей з молоддю), а також впровадження унікальної навчальної програми для надавачів послуг в громаді.  

4. Як впровадження медіації та відновного правосуддя допомагає вирішувати конфлікти в громадах? Зокрема, на прикладі конкретних кейсів досвіду діяльності Громадського центру правосуддя, учасники обговорять переваги та перспективи розвитку медіації та відновного правосуддя в південних районах Одеської області.

Заходи проводяться в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». ЗАПРОШУЮТЬСЯ ВСІ ЗАЦІКАВЛЕНІ ЗМІ!      

За додатковою інформацією звертайтеся: Ігор Бринош (048) 716-40-18, odesakvu@gmail.com.

                              

 

Поділитися