18 червня 2019 р. 14:21

В Одеській області тривають медійні миротворчі ініціативи журналістів та блогерів

В Одеській області тривають медійні миротворчі ініціативи журналістів та блогерів

В рамках навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики», на початку червня 2019 року було відібрано на конкурсній основі п’ять локальних ініціатив журналістів та блогерів, яким надано фінансову та експертну підтримку.

Як повідомили в прес-службі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» в миротворчому ключі будуть висвітлені проблеми ромів, переселенців, а також конфлікти при створенні об’єднаних територіальних громад та булінгу в шкільному середовищі. Медійні ініціативи впроваджуватимуться протягом червня 2019 року в містах Одесі та Ізмаїлі, а також Татарбунарському та Лиманському районах.   

Протягом першого рівня навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики», 15 журналістів-початківців та блогерів з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей успішно пройшли тренінг з питань протидії «мові ворожнечі» та впровадження миротворчого підходу в журналістській діяльності. Навчання відбулось протягом 27-29 травня 2019 року в Центрі етнографічного, сільського та зеленого туризму Фрумушика Нова (Одеська область). Програма тренінгу складалася з трьох частин: ідентифікація та протидія «мові ворожнечі» в публічному просторі; миротворча журналістика (журналістика, чутлива до конфлікту); планування медійних ініціатив, заснованих на миротворчому підході.

Одразу по закінченню тренінгу, стартував другий рівень навчально-практичної програми, який був направлений виключно на учасників навчання – подання проектів невеликих медійних ініціатив в сфері практичного впровадження миротворчої діяльності. Метою конкурсу було привернення уваги та популяризація підходу «миротворчої журналістики», а також створення низки самостійних миротворчих медійних продуктів. Від учасників навчання надійшло 8 заявок, з числа яких відібрано 5 ініціатив, які отримали фінансову допомогу (в середньому 5500 грн.), а також експертну підтримку. Така можливість мотивує учасників навчання до практичної діяльності та дасть змогу створити низку самостійних інформаційних продуктів в сфері миротворчої журналістики. 

Підтримані ініціативи мають різну форму донесення інформації (публікації, інтерв’ю, репортаж, відеоролик) та в миротворчому ключі висвітлюватимуть проблеми ромів, переселенців, а також конфлікти при створенні об’єднаних територіальних громад та булінгу в шкільному середовищі. Медійні ініціативи триватимуть протягом червня 2019 року в містах Одесі та Ізмаїлі, а також Татарбунарському та Лиманському районах. Всі ініціативи передбачають широке публічне поширення підготовлених медійних продуктів та проведення їх публічної презентації чи обговорення. Крім того, попередній досвід та результати всіх ініціатив будуть представлені на презентації результатів навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики», яке пройде на початку липня 2019 року в м. Одесі. 

Перелік підтриманих ініціатив а рамках навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики»:

Ініціатива «Життя ромів після «лощиновських» подій». Колесник Альона, «Бессарабский медіа-холдинг» (Ізмаїл). Відео-репортаж розкаже про життя ромів, їх утиски та порушення прав після трагічних подій в селі Лощиновка влітку 2016 року, а також взаємини ромів з іншими жителями громади. На відміну від негативного образу ромів, який переважає в місцевому медійному середовищі, буде представлено історії ромів, які завдяки своїй порядності та працьовитості отримали повагу в суспільстві. Такий медійний миротворчий продукт повинен послабити гостроту відносин між ромами та іншими мешканцями міста Ізмаїл та Ізмаїльського району.

Ініціатива «Визирська громада: де буде центр ОТГ?». Кушнір Катерина, «Лиманська агенція новин» (Лиманський район). Інформаційна стаття буде присвячена новоствореній громаді, в якій тривалий час тривають суперечки на предмет того, де буде центр громади – у Визирці чи Першотравневому. В матеріалі автори розкриють проблему конфлікту, а також звернуться з закликом уникати розпалювання конфлікту та використання «мови ворожнечі». Натомість, мешканцям громади рекомендуватимуть шукати альтернативи та компроміси, враховуючи інтереси всіх жителів ОТГ. 

Ініціатива «Життя з чистого аркуша: історія переселенки». Лубченко Антоніна. «Бессарабский медіа-холдинг» (Ізмаїл). Інтерв’ю, яке на противагу «мові ворожнечі» до внутрішньо переміщених осіб, подає історію успіху переселенки з Єнакієво - як неупереджене ставлення та допомога вразливій категорії сприяє інклюзії в місцеву громаду. Це історія жінки, яка разом з дитиною втікла з території тимчасово окупованого Донбасу, і попри бюрократичні бар’єри в незнайомому місті змогла запустити з нуля власну справу – виробництво натуральних солодощів. 

Ініціатива «Шкільний булінг: як примирити конфліктуючі сторони?». Алєксєєнко Вікторія, Мукієнко Єфросинія, Кирган-Мангул Катерина. Громадська газета «Райцентр» (Татарбунарський район). Ініціатива передбачає впровадження миротворчого підходу для вирішення конфлікту в одній з шкіл Татарбунарського району, у якому задіяно багато сторін і важко визначити винуватців і постраждалих. Окрім висвітлення цього конфлікту з миротворчої точки зору, заплановано активності з примирення конфліктуючих сторін, налагодження алгоритму взаємодії учасників конфлікту та визначення ролі кожної із сторін у врегулюванні ситуації в школі. Також ініціатива має на меті продемонструвати потенціал миротворчого підходу у врегулюванні випадків цькування у дитячому середовищі.

Ініціатива «Ламаючи стереотипи: роми, які розвивають громади». Продан Валерій. Громадська організація «Правозахисний ромський центр» (Одеса). Ініціатива передбачає виготовлення першого в регіоні відеоролика, в якому ромський молодий режисер представить дві історії діяльності ромських лідерів. Різні за віком та місцем проживання, ці ромські лідери не лише захищають права ромів та сприяють інтеграції ромської спільноти, але і розвивають самі громади, в яких проживають.  

Навчально-практична програма «Школа миротворчої журналістики» проходить в рамках ініціативи «Миротворчий підхід на противагу «мові ворожнечі», яка реалізується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України", за фінансової підтримки Robert Bosсh Stiftung (RBSG) та Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund (BST), a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов'язково відображають позицію Robert Bosсh Stiftung, Black Sea Trust чи їх партнерів.

   
 

Поділитися