01 липня 2019 р. 18:23

В Одесі з прес-секретарями правоохоронних органів обговорили питання протидії «мови ворожнечі»

В Одесі з прес-секретарями правоохоронних органів обговорили питання протидії «мови ворожнечі»

Практичне обговорення на тему «Мова ворожнечі» в публічному просторі: як ідентифікувати, уникати та протидіяти?», з прес-секретарями та фахівцями зв’язків з громадськістю судових установ, прокуратури, представниками Громадського центру правосуддя Одеської області відбулось 27 червня в Київському районному суді Одеси.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», перед обговорення конкретних кейсів та практичних рекомендацій, було проведено тренінг щодо розпізнання «мові ворожнечі» в публічній сфері.

Учасники та учасниці заходу отримали базові знання щодо «мови ворожнечі»: поняття, ознаки, класифікація, міжнародна та національна регламентація; дізналися, що таке публічна «мова ворожнечі», яка правова відповідальність за її використання та як оскаржити такі факти. Окремо було представлено та обговорено небезпеку використання «мови ворожнечі» в публічному просторі на прикладах конкретних реальних кейсів впливу «мови ворожнечі» в українському суспільстві протягом 2016 - 2019 років. Також на конкретних прикладах використання «мови ворожнечі» в офіційних заявах та повідомленнях, учасники заходу навчились визначати та уникати використання «мови ворожнечі» в своїй професійній діяльності.  

Актуальність обговорення та навчання з протидії «мові ворожнечі» в публічній сфері обумовлена значним поширенням та небезпекою такого явища, а також впливом на радикалізацію настроїв в суспільстві. В сучасних умовах українського контексту, об’єктами «мови ворожнечі» стають групи, відмінні найчастіше за територіальним походженням, політичними та соціальними поглядами, етнічною приналежністю та гендерною ідентичністю.

За відгуками учасників заходу, вони зрозуміли чому «мова ворожнечі», яка виходить від представників державного органу, має більш серйозні наслідки, ніж від рядових суб’єктів. Спільно дійшли висновку, що повідомлення представників державних органів повинні бути більш виваженими, стриманими та збалансованими. В плані навчальної частини, учасникам було цікаво дізнатися про міжнародні стандарти, практику ЄСПЛ, а також регулювання «мови ворожнечі»  на національному рівні, а також дослідити наявну національну судову практику стосовно «мови ворожнечі».

Як відмітила тренерка та модераторка заходу Юлія Лісова, «в загальному у учасників є розуміння «мови ворожнечі» та її негативного впливу. Але на початку заходу було таке уявлення, що «мову ворожнечі» використовує хтось інший - клієнти, журналісти…, але практично ніхто не назвав серед тих, хто використовує «мову ворожнечі» представників державних органів». Також адвокатка, експертка-тренерка Ради Європи з освітніх програм для адвокатів та юристів додала, що «порадувала відсутність намагань виправдати «мову ворожнечі». Було єдине розуміння, що це недопустимо. Але разом з тим відчувалось, що не завжди вистачає знань та вмінь правильно ідентифікувати «мову ворожнечі».

Захід проведено Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», спільно з Громадським центром правосуддя Одеської області та Київським районним судом м. Одеси, в рамках ініціативи «Миротворчий підхід на противагу «мові ворожнечі», який  реалізується за фінансової підтримки Robert Bosсh Stiftung (RBSG) та Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund (BST), a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов'язково відображають позицію Robert Bosсh Stiftung, Black Sea Trust чи їх партнерів.

Нагадаємо, викладачі факультетів журналістики, експерти та редактори ЗМІ 26 червня  в Одесі обговорили проблеми та можливості впровадження в Україні миротворчої журналістики (журналістики, чутливої до конфліктів). 

Поділитися