04 листопада 2019 р. 16:19

Українська Гельсінська спілка виграла чергову судову справу щодо захисту прав людей які живуть з ВІЛ

Українська Гельсінська спілка виграла чергову судову справу щодо захисту прав людей які живуть з ВІЛ

Адвокатка громадської юридичної приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі Юлія Лісова виграла чергову судову справу з захисту прав людей які живуть з ВІЛ.

Вже два роки Мережа громадських юридичних приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини захищає права ВІЛ інфікованих клієнтів. Чому до суду доходить небагато справ з порушення прав ЛЖВ, чому судові справи інколи затягуються та наскільки неупереджені суди щодо справ в яких фігурують ВІЛ+ клієнти розповідає адвокатка громадської юридичної приймальні УГСПЛ в Одесі Юлія Лісова.

«У своїй професійній діяльності, як юристка приймальні УГСПЛ в місті Одеса у проекті, який надає безоплатну правову допомогу особам, які живуть з ВІЛ, я часто маю справу з порушеними правами людей цієї категорії. Саме до суду, справ доходить небагато, що пояснюється як на мене двома чинниками. 1) частину питань виходить вирішувати шляхом досудового урегулювання. 2) люди цієї категорії зазвичай мають негативний досвід спілкування з органами державної влади, тому не охоче йдуть захищати свої права до суду. Але зі свого досвіду я можу сказати, що з боку суду я не спостерігала у своїх справах якогось упередженого ставлення.

Якщо говорити про конкретно цю справу, то для неї характерна така ознака – як активна позиція самого клієнта – батька дитини. Він з самого початку був готовий відстоювати свої права у суді, приймав активну участь в підготовці позову до суду. Така готовність клієнта є дуже важливим чинником та запорукою успіху.

Позов було подано 1 липня 2019 року. Розглянуто за одне судове засідання – 22 жовтня 2019 року.  Великий проміжок часу між поданням та призначенням до розгляду пояснюється загальним завантаженням судів.

Основною задачею у процесі було довести, що саме батько виконує всі обов’язки по утриманню, вихованню дитини. А мати, якій батьком ще й сплачувались аліменти на утримання дитини, батьківські обов’язки не виконувались взагалі.

Насправді, ця справа як раз зразок безупередженого ставлення до батька, не зважаючи ні на його стан здоров’я, ні на його стать (чоловікам зазвичай не охоче віддають дітей на виховання). Зокрема, і орган опіки і піклування був на боці батька».

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Поділитися