19 серпня 2019 р. 22:11

Ромські активісти й активістки вивчали особливості виборчих процесів і доступу до інформації

Ромські активісти й активістки вивчали особливості виборчих процесів і доступу до інформації

Другий модуль Ромської школи громадської та політичної активності для 15 учасниць та учасників відбувся 9 серпня в Одесі.

Під час навчального заходу учасники Школи дізналися про можливості впливати на суспільно важливі процеси, реалізувати свої проекти та контролювати органи влади та місцевого самоврядування.

Представник Одеської обласної організації «Комітет виборців України» Ігор Бринош розповів про результати позачергових виборів народних депутатів України та провів з учасницями Школи практичну роботу з інформаційно-аналітичною системою «Позачергові вибори народних депутатів України 2019» Центральної виборчої комісії. Другою темою навчального блоку стало висвітлення обов’язків народних депутатів та інструментів співпраці виборців з народними обранцями.

Третій тематичний блок було присвячено проведенню місцевих виборів в Україні, статусу депутата місцевої ради, бюджету участі, а також практичним вправам «Пошук місцевого депутата» та «Куди йдуть гроші в твоїй громаді?». Також учасники ознайомилися з принципами роботи платформ E-Data, ProZorro, Opendatabot.

Юристка і правозахисниця Юлія Лісова поінформувала активістів про громадський моніторинг і джерела інформації в рамках проведення громадського моніторингу, презентувала анкету опитування ромського населення та методику роботи з анкетою в громадах. Також темою практичних і теоретичних завдань стало право на доступ до інформації в Україні, право на приватність, інформація про публічні реєстри та як правильно складати інформаційні запити.

Нагадаємо, що Ромська школа громадської та політичної активності проводиться спільно ГО «Ромський правозахисний центр» та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (в рамках проекту «Інклюзія ромської спільноти в громадсько-політичні процеси»).

Перший модуль відбувся 14 липня і був присвячений політичним правам та свободам, основам виборчого права в Україні.
Навчання у Школі передбачає чотири навчальні модулі для відібраних 15 ромських активістів та активісток з районів Одеської області з подальшим їх залученням до проведення просвітницької роботи в громадах, де проживає ромська етнічна меншина.

Поділитися