30 січня 2019 р. 19:25

Один день роботи Громадского центру правосуддя в Татарбунарах

Один  день роботи Громадского центру правосуддя в Татарбунарах

Активність Татарбунарського Громадського центру правосуддя ілюструє один день його роботи – наприклад, 28 січня 2019 року.

Як повідомляе прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», протягом цього дня, фахівці Громадського центру правосуддя провели робочі зустрічі з партнерами – представниками Татарбунарського районного суду та сектору пробації; провели в аграрному училищі семінар зі студентами «Право неповнолітніх на судовий захист»; надали на прийомі правові консультації та адвокатську допомогу представникам ромської спільноти міста. 

Розпочався день роботи Громадського центру правосуддя з візиту до Татарбунарського районного суду. Зранку 28 січня, керівник Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари Леонід Семененко та радник з правових питань Центру, адвокатка Юлія Лісова провели робочу зустріч з суддею Татарбунарського районного суду Олександром Сметаняком. На зустрічі було обговорено ряд питань співпраці між партнерами - Татарбунарським районним судом та Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари. Зокрема, мова йшла про досудове врегулювання спірних питань за участі адвокатів та сторін, питання обміну досвідом адвокатів міста та створення відео-роликів щодо інформування населення про діяльність судової гілки влади та порядку подачі заяв до суду. 

Наступною локацією для правників Громадського центру правосуддя стало Татарбунарське професійно-технічне аграрне училище. Радник з правових питань Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари адвокатка Юлія Лісова провела зі студентами семінар, присвячений судовому захисту неповнолітніх. В доступній та інтерактивній формі студентам навчального закладу розказали про судоустрій в Україні, можливості неповнолітніх на судовий захист, навели приклади судових рішень з кримінальних та цивільних справ. Студентів цікавили питання надання захисту у разі їх затримання представниками правоохоронних органів та складання по відношенню до них протоколів, притягнення до кримінальної відповідальності, можливості отримання безоплатної правової допомоги, протидія булінгу.  

Важливим завданням Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари визначено розвиток та координація правової допомоги, а також надання правової допомоги вразливим категоріям. Враховуючи цей пріоритет, 28 січня в приміщенні центру проведено прийом представників ромської спільноти міста, який здійснили керівник Центру Леонід Семененко та радник з правових питань Центру, адвокатка Юлія Лісова. Зокрема, представникам ромської громади міста Олександру Караю та Артуру Дрангою надані правові роз’яснення щодо порядку створення громадської організації та необхідного пакету документів для її реєстрації. Крім цього, клієнтів цікавили питання отримання паспортних документів, оформлення права власності на присадибні земельні ділянки та житлові будинки, відповідальності батьків за виховання дітей у родинах.  

На закінчення дня, голова Громадського центру правосуддя Леонід Семененко спільно з керівником Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку Катериною Кирган-Мангул та керівником сектору пробації Аллою Мукієнко провели спільну координаційну зустріч. Під час зустрічі узгоджено питання співпраці партнерських організацій по профілактиці правопорушень з боку клієнтів сектору пробації, проведення заходів з медіації для клієнтів сектору задля досудового врегулювання можливих проблемних питань, роботи психологів з клієнтами пробації. 

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари сприяє покращенню доступу місцевих мешканців до правосуддя, отримання правової допомоги й альтернативного вирішення спорів, підвищенню обізнаності щодо судочинства, а також сприяє розгортанню співпраці судів та установ юстиції з жителями громади.

Нагадаємо, Пілотний недержавний громадський центр правосуддя розпочав свою роботу в місті Татарбунари Одеської області, за підтримки USAID в рамках Програми «Нове правосуддя».

                       

Поділитися