17 листопада 2019 р. 09:58

Координаційний офіс безпеки підвищує обізнаність молоді щодо правосуддя

Координаційний офіс безпеки підвищує обізнаність молоді щодо правосуддя

Інформаційна зустріч "Твоє право на доступ до правосуддя", відбулась 13 листопада в Татарбунарському професійно-технічному аграрному училищі за ініціативи керівника Координаційного офісу безпеки Леоніда Семененко та адвоката Сергія Дукіна.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», до заходу також долучились представники Татарбунарського бюро правової допомоги Марина Міхова та Інга Дмитрієва

Розпочинаючи зустріч зі студентами аграрного училища, керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко підкреслив, що одним з основних прав громадян є доступ до правосуддя. «Право громадянина на доступ на правосуддя  включає в себе декілька аспектів, основні з яких: фізична доступність судів, фінансова доступність судових процедур, доступ до правової допомоги під час розгляду справи судом, розумність строків розгляду справи, можливість приймати участь у розгляді справи, зрозумілість мови, на якій ведеться правосуддя».

Адвокат Сергій Дукін, зокрема, звернув увагу на те, що процедура розгляду справ в суді суворо регламентована відповідними процесуальними законами. Законодавство гарантує право звернення до суду у будь-якому випадку, коли людина відчуває, що її права порушені, або навіть у деяких випадках – потенційно можуть бути порушені. При цьому слід мати на увазі, що в Україні діють декілька різних судів за своєю спеціалізацією. Для громадян важливо знати про два види судів: окружні адміністративні суди (розглядають позови громадян, якщо громадянин скаржиться на порушення з боку органів влади та місцевого самоврядування) та суди загальної юрисдикції. Останні суди знаходяться в районних центрах, містах, районах міст та розглядають кримінальні справи, цивільні справи (спори стосовно майна, виконання договорів, стягнення аліментів, справи про розлучення, спори, які виникають під час звільнення і т.ін), а також справи про вчинення адміністративних правопорушень».  

Представниці бюро правової допомоги Марина Міхова та Інга Дмитрієва зазначили, що кожен громадянин має право звернутись по правничу допомогу до професійних юристів. «Певні групи громадян мають право отримати таку допомогу безкоштовно в найближчих центрах надання безоплатної правової допомоги».

Під час зустрічі, студенти задавали багато питань практичного характеру. Найбільше їх цікавило, як поводитися під час бесіди з поліцейським та які дії повинен вжити затриманий під час та після затримання. На завершення зустрічі, правники узгодили з дітьми тематику наступної інформаційної сесії та оголосили про приз, який отримає кращий знавець своїх прав при спілкуванні з правоохоронними органами. 

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент розвитку безпечної громади та інклюзивності» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися