18 серпня 2019 р. 12:09

Як зробити відпочинок безпечним: поради від Координаційного офісу безпеки

Як зробити відпочинок безпечним: поради від Координаційного офісу безпеки

Координаційний офіс безпеки в Татарбунари підготував для відпочивальників пам’ятку з базовими правилами безпеки.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», така інформація у вигляді буклетів поширюється серед відпочивальників на курортах Лебедівка, Катранка та Расєйка, а також у вигляді постерів розміщена в торгових павільйонах, закладах харчування та базах відпочинку.

Безпека життя та здоров’я:

Не купайтесь і не пірнайте в необлаштованих чи неперевірених місцях, в шторм та при високих хвилях. Не купайтесь наодинці, навіть якщо добре плаваєте. Не ігноруйте попередження про небезпеку - щодо купання чи обвалу ґрунту.

Перебуваючи на пляжі, утримайтеся від вживання алкогольних напоїв. Категорично не рекомендується купатися у стані алкогольного сп’яніння.

Пильнуйте дітей, особливо під час купання та розваг біля води. Будьте обережні з атракціонами, переконайтесь в їх безпечності.

Засмагати краще у ранкові та вечірні години або під тіньовими навісами, уникаючи прямого сонячного впливу. Обов’язково візьміть на пляж достатньо питної води, капелюх чи парасолю. 

Не використовуйте воду з водойми для пиття, полоскання рота, миття овочів, фруктів чи посуди. Пийте воду лише в пляшках, якщо такої можливості немає - воду потрібно кип’ятити.

Уникайте вуличної їжі (особливо з морепродуктами) та страв з недостатньою термічною обробкою. Не споживайте продуктів, придбаних з рук та стихійної торгівлі.

Не забувайте регулярно мити руки та дотримуватись інших правил гігієни, особливо після відвідування громадських місць відпочинку. Якщо не впевнені в якості прибирання в номері, продезінфікуйте вимикачі та ручки дверей. 

Заздалегідь подбайте про необхідні медикаменти. В індивідуальній аптечці необхідно мати знеболювальні, антисептик, засоби для захисту від сонця, від комах та кліщів.

Тримайтеся подалі від бродячих собак чи котів. Якщо вас вкусили чи подряпали, негайно зверніться по медичну допомогу.

Звертайте увагу на безпечність інфраструктури готелю, розважальних закладів, пляжу. Якщо ви не впевнені в протипожежній безпеці, побачили аварійні конструкції, оголені кабелі чи інші небезпечні об’єкти -  повідомте про це надзвичайні служби. 
Безпека майна:

Якщо немає такої необхідності, не беріть на відпочинок коштовні речі та гаджети (особливо дітям). Беріть грошових коштів з розрахунку на запланований відпочинок та враховуйте наявну можливість розраховуватись карткою. Не тримайте велику суму грошей в одному місці.

Перебуваючи на відпочинку, не демонструйте без необхідності дорогі речі, гаджети, великі суми готівки (особливо в розважальних закладах та на пляжі).

Не зловживайте алкоголем, нетвереза людина частіше стає об’єктом крадіжки. Уникайте спільного відпочинку та вживання алкоголю з малознайомими людьми чи компаніями, адже ви можете не знати їх реальних намірів.

Якщо є можливість, не беріть на пляж цінні речі, документи та великі суми грошей. У противному випадку, не залишайте їх без догляду під час купання та розваг на пляжі. Гроші при цьому краще зберігати не в гаманцях, а заховати в предметах одягу чи інших речах. 

Не залишайте в закритому автомобілі дітей та домашніх тварин (навіть на короткий термін). В салоні авто не залишайте на видних місцях цінні речі та гаджети, які можуть спровокувати зловмисників на крадіжку.

На ніч автомобіль залишайте на спеціальних майданчиках з включеною сигналізацією (бажано в полі зору з вашого житла). За можливості, додатково використовуйте механічні засоби блокування керма, педалей, коліс. Якщо це можливо, розміщуйте авто впритул до будівель чи дерев, це ускладнить зловмисникам його викрасти (але при цьому автомобіль не повинен заважати проїзду чи проходу).

Безпека житла:

Не розповідайте про свої плани щодо відпустки незнайомцям чи малознайомим людям (попередьте про це членів своєї сім’ї, особливо дітей).

Попередьте про вашу відсутність на час відпустки добрих сусідів, родичів чи друзів. Попросіть їх приглянути за житлом (періодично навідуватись, включати світло, музику чи іншим чином демонструвати присутність).

Не виставляйте в соціальних мережах актуальні фото та іншу інформацію з відпочинку або зробіть обмежений доступ до таких даних. Таким чином ви збережете від зловмисників інформацію, що вас тривалий час не буде в домівці.
Одразу по заселенню в житло на відпочинку, перевірте якість дверних замків та віконних засовів. У випадку їх несправності, вимагайте усунення проблем. Якщо в номері немає сейфу, не залишайте за вашої відсутності гроші та цінні речі.
Якщо виявили сліди проникнення до вашого житла на відпочинку, негайно викликайте поліцію, але до приміщення не заходьте і речей не чіпайте.

Необхідні контакти:

Плануючи відпочинок, заздалегідь дізнайтеся та збережіть контакти місцевих відділень поліції, надзвичайних та рятувальних служб, медичних установ.

Якщо щось видались підозрілим, повідомляйте про такі факти поліцію чи надзвичайну службу. Ваша інформація дозволить попередити злочин чи допомогти його розкрити, уникнути або мінімізувати надзвичайні події.

Якщо Ви перебуваєте на відпочинку в Татарбунарському районі Одеської області, збережіть такі контакти:

Татарбунарське відділення поліції: (04844)3-16-85, 779-42-53 або 102
Курорт Лебедівка: Слободенюк Володимир, майор поліції, старший групи, (096)9758812
Курорт Расєйка: Яловчук Ігор, майор поліції, старший групи, (067)7747571
Курорт Катранка: Дерен Андрій, старший лейтенант поліції, старший групи, (096)6388081

Татарбунарський міськрайонний сектор ГУ ДСНС - (04844) 3-31-01 або 101

Татарбунарська центральна районна лікарня - (04844) 3-13-60

Бажаємо вам безпечного та безтурботного відпочинку!

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент розвитку безпечної громади та інклюзивності» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


 

Поділитися