19 квітня 2019 р. 08:56

Безпека на виборах та місцеві «шерифи»: активності Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари

Безпека на виборах та місцеві «шерифи»: активності Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари

В березні – на початку квітня 2019 року, діяльність Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари на Одещині була направлена на підвищення безпеки під час проведення чергових виборів президента України, впровадження за рахунок фінансування від центру зайнятості місцевих «шерифів», проведення профілактичних зустрічей з місцевими мешканцями щодо запобігання крадіжкам.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»Також розпочалось облаштування в приміщенні Координаційного офісу безпеки місцевого ситуаційного центру, першим етапом якого стане встановлення моніторів та виведення на них всіх камер відеоспостереження, які працюють в місті за рахунок місцевого бюджету.

Практично кожні вихідні представники Татарбунарського відділення поліції спільно з керівником Координаційного офісу безпеки виходять на вуличне спілкування з місцевими мешканцями – здійснюють обхід квартир в багатоповерхівках, зустрічаються на автостанції та торгових об’єктах. Така форма комунікації виявилась дуже ефективною – люди отримували актуальну інформацію з різних питань безпеки, більше дізнавались про роботу поліції. Для правоохоронців такі зустрічі важливі як з точки зору підвищення довіри до поліції, так і з боку попередження правопорушень.

Так, 9 березня керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко спільно з представниками Татарбунарського відділення поліції провели вуличні заходи профілактичного спрямування, направлені на запобігання крадіжкам грошових коштів з торгових точок. Актуальність такого питання зумовлена збільшенням в місті крадіжок в торгових об’єктах грошей безпосередньо з каси. Також мешканцям розповідали про громадське затримання, його правомірність та порядок проведення. 

27 лютого на базі Координаційного офісу безпеки відбулися зустрічі з депутатами міської ради та громадськими радниками з питань запровадження у місті місцевих «шерифів». Унікальність цієї програми полягає в тому, що здійснюється вона за фінансових ресурсів Центрів зайнятості у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування та впроваджується як громадські роботи для осіб, котрі знаходяться на обліку у службі зайнятості як безробітні.

Наразі на весь Татарбунарський район лише сім дільничних інспекторів поліції (у штаті – 6), які фізично не справляються з навантаженнями. Залучені за програмою від центру зайнятості «шерифи» можуть долучатися до виконання завдань по охороні навколишнього природного середовища, припинення незаконної торгівлі, неправильному паркуванні, проводити спільне з поліцією патрулювання. Питання проведення профілактичної роботи також частково можливо перекласти на «шерифа». Крім цього, поліцейські будуть мати для себе кадровий резерв з числа «шерифів».

Для впровадження такої програми потрібна злагоджена робота Центру зайнятості, представників поліції та місцевої влади. Депутат міської ради Володимир Гажийський  висловився на підтримку такої програми, тим більше, що місто для цього не буде витрачати коштів. Продовжуючи тему запровадження місцевих «шерифів», 15 березня Леонід Семененко обговорив з директором Нерушайської школи Світланою Драгульською питання впровадження у селі посади «шерифа». Для громади ця тема виявилася дуже актуальною, тепер вирішується питання кого з місцевих мешканців, які мають життєвий досвід, авторитет та повагу серед населення, запропонувати на таку посаду. 

18 березня керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко провів робочу зустріч з Татарбунарським міським головою Андрієм Глущенко та його заступником Олександром Лєсніченко. Темою зустрічі стали питання започаткування у місті посади «шерифа» від Центру зайнятості, а також збір та переробка сміття в громаді. Міський голова Андрій Глущенко впевнений, що досвід запровадження «шерифів» від центру зайнятості буде корисним для Татарбунар і міська влада готова всіляко підтримувати таку ініціативу.

Заступник міського голови Олександр Лєсніченко звернув увагу на те, що незважаючи на роботу більшості мешканців міста з питань підтримання чистоти біля своїх будинків, частина території залишається захаращеною, сміття розкидається, частина викидається у лісопосадках та на поля навколо міста. Небайдужі мешканці міста 16 березня провели збір такого сміття біля розташування РЕМ. За результатами зустрічі вирішено провести на базі Координаційного офісу безпеки обговорення проблем з екологічною безпекою в місті, в тому числі ситуацією поводження з побутовим сміттям.

28 березня 2019 року, в приміщенні Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари, проведено чергову неформальну зустріч у форматі «кава з поліцейським». Очікувано темою цієї зустрічі стали питання забезпечення безпеки під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, а також протидія порушенням виборчих прав. Зокрема, активну участь в зустрічі прийняли дільничний офіцер поліції Іван Шевченко, офіційний спостерігач від громадської організації Єфросинія Мукієнко, журналістка Вікторія Алєксєєнко, керівниця районного відділу державної реєстрації актів  цивільного стану Тетяна Шульга, член виборчої комісії Любов Фадіна, керівниця Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку Катерина Кирган-Мангул, керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко.

Під час зустрічі з поліцейськими, обговорено питання порушень під час виборчого процесу, адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства, особливості дня голосування з точки зору забезпечення безпеки та правопорядку. Іван Шевченко  поінформував про роботу, яку проводять поліцейські, готуючись до проведення виборів. Дільничний офіцер поліції зазначив, що під час перевірки готовності виборчих дільниць до голосування 31 березня 2019 року, було виявлено ряд суттєвих недоліків в організації безпеки громадян та збереження бюлетенів для голосування. За результатами таких обстежень, з боку керівників виборчих комісій були вжиті заходи по усуненню недоліків. Наразі працівники поліції взяли під цілодобову охорону виборчі дільниці та виборчі бюлетені. 

Учасники «кави з поліцейським» також розібрали конкретні приклади порушень у площині адміністративної та кримінальної відповідальності, своєчасного та оперативного реагування, належного фіксування та розслідування  правопорушень  органами поліції та сприяння цьому з боку виборців та інших учасників виборчого процесу. Крім того, вдалось додатково налагодити контакт та взаємодію поліції з учасниками виборчого процесу. Головним результатом проведеного заходу стало уточнення алгоритму дій поліцейських, офіційних спостерігачів та членів виборчих комісій під час проведення виборів Президента України 31 березня 2019 року, а також недопущення порушень виборчого законодавства. 

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент розвитку безпечної громади та інклюзивності» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
 

Поділитися