22 серпня 2018 р. 10:31

В Татарбунарах розпочав свою роботу радник з ромських питань

В Татарбунарах  розпочав свою роботу радник з ромських питань

На протязі 2018 року Татарбунарським офісом Мережі правового розвитку Татарбунарському міському голові  було запропоновано ввести до складу своїх позаштатних радників радника з ромських питань, який би представляв ромську громаду міста у міській раді.

Спільно зі Миколою Станку, який є одним найактивніших представників ромської громади міста, Офіс розпочав його підготовку до ролі ромського радника. 

Зважаючи на те, що ми знаходимося напередодні Державних свят - Дня прапора України, Дня незалежності України та святкування Дня міста,  16 серпня 2018 року було проведено робочу зустріч керівника Офісу Леоніда Семененко з Миколою Станку, який представляє ромську громаду міста. Під час зустрічі обговорені питання участі представників ромської громади у акції «Кава з поліцейським» та в представленні ромів у пісенному фестивалі, який відбудеться в м. Татарбунари 23 серпня.  

17 серпня було продовжено зустрічі з приводу участі представників ромів у концертних програмах, присвячених Дню незалежності України. Леонід Семененко та Микола Станку зустрілися з художнім керівником Татарбунарського районного будинку культури Борисом Велєвим. Під час зустрічі, для  участі у концерті, присвяченому святкуванню Дня незалежності України, долучена Іспанка Станку, яка представлятиме ромську громаду та виконає  два  пісенних номери.  Таким чином, представники ромів нашого міста долучилися до культурного життя міста, вносячи свій посильний вклад в нього. Маємо надію, що фестиваль пройде на високому професійному рівні і при великій кількості глядачів.

Раніше, за ініціативи Офісу, було запропоновано запровадити в місті інститут «ромських радників», до якого долучити лідерів місцевої ромської громади. Мер із зацікавленістю відізвався на таку пропозицію, запропонувавши провести консультації з представниками ромської громади, визначити серед них тих, хто буде представляти ромів у виконавчому комітеті та отримає статус ромського радника. Цю ідею підтримав і заступник міського голови Олександр Лєсніченко, який запропонував більш широко залучати представників ромської громади до культурних та спортивних подій міста, в тому числі і до їх участі у святкових концертах.          
         
Андрій Глущенко, Татарбунарський міський голова, підкреслив, що представники ромської громади мають активніше долучатися до суспільно-політичного життя міста, мати своїх представників в органах місцевого самоврядування, брати участь у охороні громадського порядку та профілактиці правопорушень у своєму середовищі. Влада міста готова спільно з представниками ромів вирішувати ті питання, які вони самотужки вирішити не можуть. Якщо брати міжнародний досвід, місцеві ромські радники грають дуже важливу роль, коли мова йде про соціальну інтеграцію на місцевому рівні.

Існують реальні приклади того, як ромські радники досягли конкретних результатів, що приносять користь громадам: розширення мереж електропостачання, організація збору сміття, фінансування післяшкільних програм для дітей тощо. Попередньо було досягнуто домовленість про підготовку таких ромських активістів з числа місцевих мешканців та поступове їх включення до комунікаційних процесів в громаді, з перспективою документального закріплення такої участі. Отже, ми почали діяльність ромського радника напередодні святкових днів, за його активної участі представники ромської громади будуть приймати участь у святкових заходах та у спілкуванні з поліцейськими.  

Ініціатива «Ромський центр політичної участі» виконується спільно Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Ромський правозахисний центр», за фінансової допомоги Міжнародного фонду «Відродження». Метою ініціативи є створення умов для ефективної політичної участі та представництва інтересів дискримінованої в Україні ромської спільноти як необхідної передумови соціалізації та включення в життя громад, уникнення міжетнічних конфліктів та порушення прав людини.

Леонід Семененко,
 керівник Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку 
Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Поділитися