27 квітня 2018 р. 17:29

У березні з жителями Татарбунарщини обговорювали шляхи вирішення земельних питань

У березні з жителями Татарбунарщини обговорювали шляхи вирішення земельних питань

Продовжуючи співпрацю з партнерськими організаціями, протягом березня 2018 року, фахівці Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку, надали безоплатну правову допомогу 105 жителям міста та району. Найбільша кількість консультацій була надана з земельних питань.

Найбільш актуальними за березень 2018 року були звернення, які стосувалися земельних питань, трудових відносин, пенсійного та соціального забезпечення, спадкових справ. Необхідно зауважити, що ці питання завжди більше цікавлять мешканців району, оскільки нашими клієнтами є особи пенсійного та передпенсійного віку і переважна більшість – мешканці сільських населених пунктів району.

Наприклад, у  селі Дельжилер, яке є найбільшим населеним пунктом Татарбунарського району, проживає 3 тис. мешканців, значна частина яких належить до найбільш вразливих груп населення. Саме вони потребують соціального захисту, і тому регулярно звертаються до соціальних служб району та представництва Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі. 

23 березня 2018 року представники Офісу та партнерських організацій відвідали Дельжилер, поспілкувалися з людьми та з’ясували, що місцеві мешканці відчувають брак актуальної інформації щодо способів захисту своїх прав, шляхів звернення до державних органів, можливостей отримання  кваліфікованої допомоги спеціалістів соціальних служб та юристів. Клієнтам управління соціального захисту населення, особливо із певними вадами здоров’я, дуже важко отримати необхідну для них інформацію щодо деталей тієї чи іншої послуги служби  без візиту до спеціаліста.  

Відповідно, надання безоплатних правових консультацій соціально вразливим клієнтам безпосередньо за місцем їх постійного проживання виявилось дуже вчасним. Відвідавши Дельжилер, юристи Офісу в черговий раз впевнилися, що такі візити повинні бути якомога частішими, адже доступ до інформації з питань соціального захисту та пенсійної реформи є досить важливим для селян. 

20 березня представниками Офісу була надано практична правова допомога у складанні повідомлення до служби у справах дітей Татарбунарської районної державної адміністрації щодо відмови від виховання та догляду за дворічною донькою. Жінка знаходилась у обласному центрі матері та дитини, створеному на базі БФ «Еммануїл», останнім часом вона перестала доглядати за дитиною, залишала її без догляду, не годувала.

21 березня 2018 року представники Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку, спеціалісти Татарбунарської районної філії Центру зайнятості, Татарбунарського бюро правової допомоги, управління соціального захисту населення та відділу освіти районної державної адміністрації, обговорили питання  забезпечення підтримки і надання правової допомоги безробітним. Учасники обговорення детально розглянули питання надання правової допомоги безробітним, які відносяться до вразливих на ринку праці груп населення, в процесі їх працевлаштування для підвищення конкурентоздатності шляхом: розвитку необхідних навичок пошуку роботи, підготовки резюме, проходження співбесіди, закріплення на робочому місці, сприяння доступу до допоміжних та підтримуючих зайнятість послуг, координації залучених послуг. 

Керівник Татарбунарського Офісу Мережі правового розвитку  Леонід Семененко  зупинився на проблемі надання тимчасово безробітним  правової допомоги у вивченні ситуації та оцінки потреб таких осіб, представництва їх інтересів у разі виникнення такої  потреби.  Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Надія Гербей, підтримала ідею укладання угоди про співпрацю між районною філією та управлінням соціального захисту населення,  у якій  управлінню відводиться роль  органу, який буде надавати соціальні послуги  соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці.

Керівник Бюро правової допомоги Катерина Стратюк відзначила, що питання співпраці Бюро і районної філії завжди було одним із основних у діяльності Бюро. Угода про співпрацю лише посилить роботу Бюро і районної філії  з питань надання безоплатної правової допомоги, та правового супроводу безробітних під час їх працевлаштування та зняття бар’єрів на шляху безробітної особи до працевлаштування.  Леонід Семененко відзначив, що співпраця Татарбунарського Офісу Мережі правового розвитку та районної філії   сприятиме організації та проведенню спільних нарад, робочих зустрічей та інших заходів з правових питань, надання безробітним  послуг допоміжного та підтримуючого  зайнятість характеру.

У березні   2018 року  продовжувалась робота по проведенню роз’яснювальної роботи щодо реформування органів місцевого самоврядування, надання відповідних рекомендацій працівникам та службовцям органів місцевого самоврядування. За березень 2018 року було надано допомогу у розробці проектів рішень виконавчих комітетів сільських рад району з питань взяття на квартирний облік дітей, позбавлених батьківського піклування; затвердження Порядку взяття громадян  на соціальний  квартирний облік, їх перебування на такому обліку, зняття з нього та надання соціального житлового фонду для осіб, які  потребують соціального захисту;  закупівлі товарів та послуг, що виробляються та постачаються товаровиробниками зареєстрованими на території сільської ради. Ці та інші заходи були спрямовані на покращення організаційної та практичної діяльності органів місцевого самоврядування, підготовки якісних  нормативно-правових актів цих органів.  

Татарбунарський офіс Мережі правового розвитку Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» здійснює свою діяльність за підтримки МФ «Відродження» та співпрацює з Татарбунарською районною та міською радою, Татарбунарською районною державною адміністрацією.

Леонід Семененко,
керівник Татарбунарського офісу Мережі правого розвитку
Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України

Поділитися