03 серпня 2018 р. 21:32

У Татарбунарах провели вуличне інформування з питань протидії домашньому насиллю

У Татарбунарах провели вуличне інформування з питань протидії домашньому насиллю

Представники Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку спільно з Бюро правової допомоги 2 серпня у черговий раз провели вуличне інформування населення.

Цього разу правники поговорили з містянами та гостями міста з питань протидії домашньому насиллю. У заходах взяли участь понад 50 осіб.

Керівник Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку Леонід Семененко та спеціаліст Татарбунарського Бюро правової допомоги Інга Дмитрієва на приміській автобусній станції у місті Татарбунари провели заходи з вуличного інформування населення району. Першим питання було, які існують форми домашнього насилля. Відповідаючи на нього, Леонід Семененко пояснив, що  до них  відносяться:

Фізичне насильство — форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Сексуальне насильство — будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

Психологічне насильство — словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Економічне насильство — умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг із лікування чи реабілітації, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

На запитання щодо органів та організацій, до яких слід звертатися у разі наявності фактів насилля, відповідала спеціаліст Бюро Інга Дмитрієва, яка пояснила, що у разі проявів насилля вони мають звертатися до таких органів:

— районної державної  адміністрації та виконавчих  органів  сільських, міської  рад;

— служби у справах дітей;

— Татарбунарського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;; 

— Татарбунарського відділення  Національної поліції України;

— суду (у випадку заяви про видачу обмежувального припису стосовно кривдника).

Правники поінформували громадян щодо документів, які потрібно надавати під час звернення до вище перерахованих органів та термінів  їх розгляду.

Під час заходів кожному були вручені  пам’ятки з алгоритмом дій в разі проявів до них домашнього насильства.  

Татарбунарський офіс Мережі правового розвитку Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України здійснює свою діяльність за підтримки МФ «Відродження» та співпрацює з Татарбунарською районною та міською радами, Татарбунарською районною державною адміністрацією. 

Леонід Семененко,
керівник Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку 
Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Поділитися