18 січня 2018 р. 14:21

У Представництві Президента України в Криму висловили незгоду з пропозицією документувати мешканців окупованих територій без судових розглядів

У Представництві Президента України в Криму висловили незгоду з пропозицією документувати мешканців окупованих територій без судових розглядів

Після проведення в Одесі 17 січня круглого столу, присвяченого питанням усунення дискримінації у сфері реєстрації народження та смерті на окупованих територіях дискусія продовжилася, і на пропозиції громадських організацій відреагувало Представництво Президента України в АРК. ІзбірКом публікує позицію Представництва у рамках продовження діалогу

Щодо реєстрації актів народження та смерті на тимчасово окупованій території України.

17 січня 2018 р. у м. Одеса відбувся круглий стіл «Шляхи усунення дискримінації у сфері реєстрації фактів народження та смерті осіб на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, на якому громадськими об’єднаннями «Центр правових та політичних досліджень «СІМ»» та «Українська Гельсінська спілка з прав людини» було презентовано аналітичний звіт з відповідних питань. До заходу були запрошені представники Одеської облдержадміністрації, Головного територіального управління юстиції в Одеській області, Апеляційного суду Одеської області, представники громадських організацій, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим до участі в заході його організаторами не запрошувалося.

У зазначеному звіті громадських об’єднань пропонується істотно змінити наявні процедури реєстрації актів народження та смерті, що відбулися на ТОТ України. Зокрема, авторами звіту запропоновано замінити наявну передбачену Цивільним процесуальним кодексом України судову процедуру реєстрації народження та смерті громадян України для мешканців Криму, із збереженням такої процедури для мешканців тимчасово окупованого Донбасу. Така можлива дискримінація громадян України, що мешкають на ТОТ України на Сході, порівняно із тими громадянами, що мешкають в Криму, авторами звіту пояснюється тим, що на їх думку території окремих районів Донецької та Луганської областей нібито не є окупованими державою-агресором.

У проекті змін до законодавства авторами звіту серед іншого прямо запропоновано органам державної реєстрації актів цивільного стану для підтвердження фактів народження і смерті громадян, що проживають на ТОТ України в Криму, враховувати «відомості, зазначені у актах (рішеннях, документах), виданих незаконними органами (посадовими та службовими особами) на тимчасово окупованій території АРК та міста Севастополя, а також установами, організаціями і закладами, що функціонують на зазначеній території».

На жаль, Представництво не було проінформовано організаторами заходу про його проведення та не мало можливості попередньо дослідити матеріали звіту чи обговорити відповідні пропозиції на круглому столі. 

Представництво категорично заперечує проти будь-яких спроб з боку будь-яких структур щодо легалізації органів влади держави-агресора в Криму та проти спроб запровадження додаткової дискримінації громадян України, що проживають на ТОТ, залежно від місцевості їх проживання та наявності чи відсутності факту неправомірної анексії таких територій з боку держави-агресора. Також реєстрація актів народження та смерті осіб на ТОТ України в Криму без судового розгляду істотно посилює корупційні ризики у цій сфері, чим вкрай вірогідно будуть активно користуватися спецслужби держави-агресора та підконтрольні злочинні угрупування, що діють на ТОТ України в Криму.

У свою чергу Представництво робить все в межах компетенції для спрощення процедур реєстрації актів народження та смерті на ТОТ України в Криму. Серед основних практичних проблем у цій сфері вбачається недостатня кількість суддів та адвокатів у районах, наближених до ТОТ України в Криму, недостатній рівень додаткової підготовки цих посадовців з питань міжнародного гуманітарного права та права прав людини, процесуальна недосконалість норм ЦПК України. Усунення цих негативних факторів стане складовими Плану невідкладних невідкладних заходів з протидії російської агресії з тимчасово окупованої території України в Криму, захисту інтересів держави, громадян України та українських юридичних осіб в Криму, якій наразі опрацьовується Представництвом.

Поділитися