09 березня 2018 р. 18:17

Татарбунарський відділ пробації провів спільне консультування з правових питань для своїх відвідувачів

Татарбунарський відділ пробації провів спільне консультування з правових питань для своїх відвідувачів

Фахівці Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку, Татарбунарського бюро правової допомоги, Татарбунарського відділу державної виконавчої служби та Татарбунарського відділу пробації, 5 березня провели  спільне консультування клієнтів відділу пробації з різних правових питань

До надання консультацій, зокрема, долучилися спеціаліст Бюро правової допомоги Тетяна Райлян, начальник відділу пробації Алла Мукієнко, керівник Татарбунарського Офісу Мережі правового розвитку Леонід Семененко та спеціаліст відділу державної виконавчої служби Інна Кондрікова.  В телефонному режимі до надання консультацій долучався приватний нотаріус Олександр Монастирліу

Правові поради та консультації з питань земельного законодавства, сімейного права та укладання цивільно-правових договорів отримали 7 клієнтів служби пробації. Більше всього заявників цікавили питання укладання та реєстрації договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, отримання субсидій, реєстрації місця проживання, перерахунку пенсій. Значна  кількість відвідувачів цікавилася питаннями оформлення спадщини за законом. Наприклад, мешканку села Лиман пані Любу цікавило питання оформлення документів на право власності на житловий будинок, у якому після смерті свого чоловіка вона продовжила проживати. Мешканець села Дельжилер Іван просив надати йому консультацію з питання порядку реєстрації місця проживання. Мешканець села Вишневе Іван цікавився порядком укладання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.  

Також всім заявникам було роз’яснено про систему та діяльність безоплатної правової допомоги, акцентовано увагу на переліку категорій осіб, яким Закон України «Про безоплатну правову допомогу» наділив право на безоплатно вторинну правову допомогу. В ході зустрічі,  клієнтів служби пробації також було проінформовано про правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я маю право», основним завданням якого є підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та їх спроможності захищати свої права. Клієнти були проінформовані про актуальні правові  питання, зокрема: щодо порядку оформлення договору оренди землі, порядку оформлення субсидії. Їх увагу акцентовано на правові аспекти щодо вирішення спору, ситуацій вимагання хабара за іспит чи навчання, алгоритм дій щодо захисту свого бізнесу та майна при виявленні незаконного заволодіння іншими суб’єктами. У процесі прийому, кожному з клієнтів було вручені пам’ятки з питань оформлення субсидій та укладання договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Завдяки співпраці партнерських організацій з надання безоплатної правової допомоги, забезпечується рівний доступ до отримання такої  допомоги для жителів віддалених сіл та громадян з обмеженими фізичними можливостями, а також клієнтів служби пробації. 

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент інституціоналізації безпечного середовища в громаді» впроваджується Татарбунарським Офісом Мережі правового розвитку Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», спільно з Татарбунарською районною та міською радою, Татарбунарською районною державною адміністрацією, за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Леонід Семененко,
керівник Координаційного Офісу безпеки в м. Татарбунари
Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Поділитися