27 серпня 2018 р. 08:59

«Кава з поліцейськими»: в Татарбунарах неформально обговорили безпеку з ромською громадою міста

«Кава з поліцейськими»:  в Татарбунарах неформально обговорили безпеку з ромською громадою міста

Чергова неформальна зустріч керівників поліції та міста з представниками громади у форматі «кава з поліцейськими» відбулась 23 серпня 2018 року в рамках діяльності Координаційного офісу безпеки, в місті Татарбунари.

На цей раз питання безпеки в громаді обговорювали з лідерами ромської спільноти. Головним результатом заходу стало узгодження питання обрання ромських радників голови міста, один з яких буде опікуватися питаннями безпеки.

В приміщенні Координаційного офісу безпеки на зустріч зібралися представники поліції, Татарбунарської міської ради, Координаційного офісу безпеки, ромської громади міста та представники преси. Поліцію представляв заступник начальника Татарбунарського відділення поліції майор поліції Ігор Бурлаку, владу міста - міський голова Андрій Глущенко та його заступник Олександр Лєсніченко, Єфросинія Мукієнко представляла пресу, ромську громаду міста представляли Микола Станку, Ігманд Станку, Іспанія Станку, Руслан Бузика  та Рашин Бузика і Олександр Карай. Координаційний офіс безпеки був представлений Ігорем Бриношем, заступником голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», та керівником Офісу Леонідом Семененко

Розпочинаючи обговорення, Леонід Семененко підкреслив, що зустріч з ромською громадою з питань безпеки назріла досить давно і завдяки ініціативі Офісу та підтримці представників ромів Миколи Станку і Руслана Бузики та активній позиції міської влади і представників поліції, нарешті відбулася. Ігор Бринош зазначив, що необхідно побудувати таку систему комунікації та співпраці, щоб будь-які злочини чи дискримінацію на міжетнічному підґрунті можна було попередити. Іспанія Станку зазначила, що їй іноді стає соромно за представників свого народу, які ходять неохайно одягнені, поводять себе недостойно та агресивно. Вона хоче аби молоді роми стали активними членами татарбунарської громади, щоб ромські діти ходили до дитсадків та шкіл, щоб вони мали друзів серед дітей інших національностей, щоб вони прославляли місто, а не плюндрували його. 

Руслан Бузика зазначив, що у ромів є досить багато проблем, які вони вирішити  самотужки не можуть і для цього потрібна допомога міської влади. Він звернувся до присутніх з проханням надання допомоги одній з ромських сімей, у якій діти не мають одягу та залишаються без батьківського піклування. Міський голова Андрій Глущенко зауважив, що питання ромської громади завжди було одним з пріоритетних у діяльності міської влади та запропонував для вирішення подальшої долі дітей створити відповідну комісію. Надалі провести обстеження умов проживання цієї сім’ї, і лише після цього приймати відповідне рішення. Але основне, це аби діти жили з батьками, мали батьківську опіку та любов, яку не замінить ніхто.  

Також Татарбунарський міський голова повідомив, що до нього надійшла заява, яку підписали 42 мешканці вулиці Маяковського, які скаржаться на дії ромів, які мешкають неподалік. Він попросив представників поліції та ромів звернути увагу на поведінку певних осіб, та провести необхідні профілактичні заходи з ними. Звертаючись до представників ромської спільноти, мер запропонував їм активніше приймати участь у житті міста, бути більш активними, проводити відповідну роботу у ромському середовищі.

Ігор Бурлаку поінформував присутніх про ту роботу, яку проводять поліцейські у місті та районі, акцентувавши на питаннях роботи з представниками ромської громади. Він зупинився на проблемних питаннях, які існують з ромами, які звільнилися з місць позбавлення волі та поводять себе антисоціально. Звертаючись до ромів, представник поліції попросив їх звернути увагу на поведінку неповнолітніх дітей, які керують автотранспортними засобами, не маючи ні прав, ні практичних навичок. Також він запропонував ромам приймати участь у патрулюванні в місцях їх компактного  проживання. Це питання залишилось дискусійним, але буде продовжено на наступних подібних зустрічах. 

Для плідної взаємодії ромської спільноти з органами місцевої влади, з поліцією та іншими структурами, було запропоновано варіант ромського радника. Керівник Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари Леонід Семененко запропонував, щоб з ромської громади було обрано декілька радників, які будуть представляти різні сфери суспільно життя: безпеку, соціально-економічні питання, культуру, спорт. В свою чергу, заступник міського голови Олександр Лєсніченко запропонував представникам ромської громади продумати питання щодо висунення  кандидатури  з числа їх представників до виконавчого комітету міськради. Як член виконкому, він зможе як просувати та лобіювати питання, пов’язані з ромською громадою, так і доносити до ромської громади важливу інформацію з життя міста. Під час неформального спілкування, присутні погодилися з тим, що ці пропозиції варто реалізувати.

Крім цього, на заході були обговорені і питання участі ромів у культурному, спортивному та суспільному житті міста і району. Іспанка Станку запропонувала створити ансамбль ромської молоді та запевнила присутніх, що вона буде активно втілювати і просувати  у життя ідею розвитку ромської культури на теренах міста. Також були досягнуті попередні домовленості щодо залучення ромської молоді до спортивного життя міста. 

Фактично ця неформальна зустріч заклала основу для активної співпраці ромів, поліції, міської влади та громадськості з питань безпечного середовища в громаді та інтеграції ромської спільноти до життя міста. Як відзначали учасники заходу, взаємна повага та підтримка одне одного створюватиме довірливі відносини між різними верствами населення та різними національностями, що так важливо для полі-етнічного міста Татарбунари. 

Нагадаємо, в Татарбунарах розпочав свою роботу радник з ромських питань

Ініціатива «Координаційний офіс безпеки як інструмент інституціоналізації безпечного середовища в громаді» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Прес-служба
Одеської обласної організації 
ВГО «Комітет виборців України»
 

Поділитися