31 липня 2017 р. 03:00

У Татарбунарах налагоджуватимуть діалог з ромською спільнотою

У Татарбунарах налагоджуватимуть діалог з ромською спільнотою

Захід відбувся за участі представника Одеського КВУ

У Татарбунарському районі 24 липня за участі директора ромської Програмної ініціативи  МФ «Відродження» Ольги Жмурко та  керівника Південноукраїнського регіонального представництва  цього Фонду Євгена Попова відбулася зустріч з представниками органів влади, місцевого самоврядування, громадськості та представників правоохоронних органів з питань подолання соціальної ізоляції ромського населення та його долучення до суспільного  життя.

В залі засідань Татарбунарської районної ради зібралися представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, громадських організацій та місцеві активісти. У своєму виступі Ольга Жмурко проінформувала про необхідність сприяти подоланню соціальної ізоляції ромського населення міста та району. Вона закликала  до  залучення ромів до процесів самоврядування у місцевих громадах через механізми посилення правових можливостей ромського населення.

Одним із варіантів залучення ромів міста для реалізації вищезазначених цілей Ольга Жмурко запропонувала  участь у конкурсі соціальних проектів, які проводить Фонд. Одним із основних пріоритетів є надання безоплатної первинної правової допомоги. Разом з тим, можливо проводити розробку різноманітних форм взаємодії органів влади та місцевого самоврядування з ромами, долучення до цього якомога більшої кількості членів цього співтовариства, навчання їх новітнім формам громадянської активності та  оцінки потреб громади, проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи з різними  групами, серед яких ромські діти та жінки.

Важливим є також налагодження нормальних взаємовідносин між ромами та місцевим населенням, дотримання  правил поведінки у громадських місцях та у повсякденному житті, недопущення принижень. Безумовно, одним із основних питань було безпечне проживання як ромів, так і представниікв всіх інших спільнот, уникнення створення конфліктних ситуацій, недопущення злочинних проявів з обох сторі, та активізація профілактичної  роботи поліції і органів місцевого самоврядування.

У зустрічі взяли участь представники Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку та Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України». Свої пропозиції щодо можливих форм співпраці представників ромської громади та органів влади і місцевого самоврядування висловив керівник Офісу Леонід Семененко.

На завершення Ольга Жмурко  відповіла на численні запитання присутніх і подякувала за їх активну життєву позицію та  участь у заходах і висловила жаль з приводу відсутності представників численної ромської громади міста. Вона запропонувала представникам громадських організацій долучатися до участі у конкурсі і побажала всім успіхів.

 

Леонід Семененко,

керівник Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку

Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Поділитися