05 березня 2015 р. 02:00

Виїздні прийоми на Півночі Одещини підтвердили проблеми безгромадянства, спричиненого розпадом Радянського Союзу

Виїздні прийоми на Півночі Одещини підтвердили проблеми безгромадянства, спричиненого розпадом Радянського Союзу

В лютому 2015 року представники Одеської обласної організації Комітету виборців України та Котовського міжрайонного управління юстиції продовжили здійснення виїздних прийомів з питань безгромадянства.

В ході прийомів в чотирьох територіальних громадах на Півночі Одещини, за правовою допомогою звернулася 61 особа без громадянства, переважно з незадокументованим статусом. В більшості випадків така ситуація склалася в результаті розпаду СРСР — люди були змушені переїхати до України більшою частиною з Молдови чи невизнаної ПМР, хоча зустрічалися й інші колишні радянські республіки (Вірменія, Казахстан).

Розпад Радянського Союзу, складна соціально-економічна ситуація в пострадянських республіках та активні міграційні процеси, конфлікт у Придністров'ї та ще цілий ряд інших факторів призвів до того, що в прикордонних районах Одеської області тривалий час проживає значна кількість осіб молдавської національності без певного юридичного статусу. Ці люди не мають громадянства жодної країни та належних документів (паспорта, свідоцтва про народження). В більшості випадків навіть статусу осіб без громодянства вони не мають, оскільки офіційно не зареєстровані. Зрозуміло, така ситуація позбавляє цих людей всіх прав та змушує постійно перебувати в "тіні". Протягом 2012-2013 років фахівці Одеської обласної організації Комітету виборців України та громадської правової приймальні Котовського міжрайонного управління юстиції піднімали на локальному рівні це питання, проте вдавалося допомогти лише окремим людям. І лише починаючи з 2014 року, завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу та сприяння низки міжнародних організацій, вдалося цю проблему винести та загальнодержавний рівень. Наразі створено всеукраїнське партнерство неурядових організацій "Ініціатива з подолання безгромадянства в Україні", тривають активні дії з моніторингу та документування проблеми, надання правової допомоги особам без громадянства та здійснення серед них просвітницьких та мотивуючих заходів.
 
Одним з важливих компонентів вказаної ініціативи являється проведення виїздних прийомів з питань безгромадянства в прикордонних селах Одеської області безпосередньо за місцем проживання осіб без громадянства. Такі прийоми дають значний ефект, оскільки в більшості випадків люди не можуть фізично виїхати навіть до районного центру, часто просто бояться це робити. Проте завдяки сприянню відповідних сільських рад та особисто сільських голів, приходять на виїздний прийом та йдуть на контакт. В ході прийому не лише надається безоплатна правова допомога, але і здійснюється інтерв'ювання таких осіб з метою виявити специфіку проблеми безгромадянства, спричиненого розпадом СРСР. В лютому 2014 року юристи Одеської обласної організації Комітету виборців України спільно із завідуючим громадською приймальнею Котовського міжрайонного управління юстиції Сергієм Мерзляковим, здійснили чергові виїзди та відвідали 10 населених пунктів - села Великофонтанської сільської та Борщанської селищної рад Котовського району, а також смт Красні Окни, с. Флора та с. Ставрове Красноокнянського району Одеської області.

На території Великофонтанської сільської ради Котовського району проживають 13 осіб без громадянства. Наприклад, сім’я Василенко (всі прізвища змінено на прохання клієнтів з метою безпеки), приїхала з Молдови понад 20 років тому, мають 5 дітей, і жоден з них (хоча троє закінчили місцеву школу) не має відповідних документів. У вирішенні проблем безгромадянства ця родина зіткнулося як з бюрократичною системою (необхідність збору різноманітних довідок, частину з яких без ідентифікаційних документів фізично неможливо зібрати), так і з банальним вимаганням хабара…

Дуже схожа ситуація і у 9 жителів Борщанської селищної ради Котовського району. Частина з них проживає з недійсним на території України паспортом колишнього СРСР (тобто з ідентифікаційними документами вже не існуючої держави). Декілька осіб вже понад 10 років, як переїхали в Україну з Молдови, проте не можуть оформити навіть посвідку на проживання.

В Красноокнянському районі проблема безгромадянсва виявилася на порядок гостріша. На виїздах до сіл Ставрово та Флора, а також до смт Красні Окони, зареєстровано 39 осіб, які мають проблеми з оформленням ідентифікаційних документів, а більша половина з цих людей вже понад 15 років безуспішно намагається отримати громадянство України! Зокрема, дуже показовий приклад сім’ї Борисенко (мати та 3 дітей), які з 1990-х років проживають на Красноокнянщині. Мати має на руках паспорт колишнього СРСР, у двох дітей, кожному з яких вже понад 20 років – лише є свідоцтва про народження зразка СРСР, і жоден з них не може офіційно працевлаштуватися та зареєструвати шлюб! Цікаво, що наймолодший із цієї сім’ї – Ігор – народився в Молдові, але з батьками одразу переїхав до України. Через відсутність ідентифікаційних документів у батьків, він взагалі спочатку не мав навіть свідоцтва про народження (народився у 1994 році), і батькам простіше було зробити дитині свідоцтво про народження республіки Молдова.

Ще двоє молодих хлопців по 20 років звернулися за допомогою. Вони з батьками переїхали до України у 1990-х роках і прожили тут вже понад 15 років, навіть мають посвідки на постійне проживання. Кожен з них добровільно ходив до військомату аби записатися до лав Збройних сил України і захищати нашу державу на сході країни! Але відповідь для них була одна – особам без громадянства не місце в лавах збройних сил. Таким чином, молоді патріоти, які все життя прожили в Україні (хоча і народилися в Молдові), не можуть захистити країну в складний час. Що також цікаво, хлопці вважають себе українцями, і незважаючи на проблеми з отриманням українського громадянства, їхати до Молдови, де ця процедура набагато простіше, не збираються.
 
Таким чином, практично абсолютна більшість виявлених осіб без громадянства (як документованих, так і без відповідного статусу), повністю пов'язана з Україною житлом, працею, сімейними зв'язками тощо, і абсолютно втратили будь-який зв'язок з Молдовою чи ПМР. Майже у всіх є бажання отримати статус громадянина України і приносити користь державі. Керівники сільських громад вже давно намагаються допомогти цим людям, але поки що безрезультатно. На жаль, представники міграційної служби не демонструють сприяння у вирішенні цих питань та, за словами осіб без громадянства, бачать в них лише черговий корупційний заробіток.

 

Віктор Зуєв
координатор ініціативи зі скорочення безгромадянства
в північних районах Одещини

 

Проект зі скорочення безгромадянства осіб молдавської національності, спричиненого розпадом СРСР, здійснюється Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України" за фінансування Європейського союзу.

 

Поділитися