31 січня 2024 р. 18:29

В Україні тестують дрони "Кобра" та передають військовим

Фото: Точка доступу

(Фото: Точка доступу)

Команда українських розробників створила дрон "Кобра" –  недорогий БпЛА, який призначений для відволікання ППО противника. Також може використовуватися як ударний дрон для підриву ворожих цілей.

Наразі безпілотник проходить випробування на Кіровоградщині, повідомило видання "Точка доступу".

Як розповіли розробники, спершу дрон має поєднувати потужність з невеликою ціною. Його корпус зроблений з клепаної сталі. Він створений за тією ж технологією, що й корпус літака. Це дозволило знизити вартість виготовлення та збільшити швидкість. Літак розвиває 120-150 кілометрів за годину. Виробити такій БпЛА коштує 2000 доларів - це у кілька разів менше, ніж аналог.

(Фото: Український БпЛА "Кобра"/ Точка доступу)

Більшість компонентів безпілотника інженери створюють самотужки, деякі потрібно купувати в Україні або за кордоном. Двигун – теж власної розробки команди інженерів, як і пропелери та електроніка. Каркас БпЛА зроблений з алюмінієвих труб, як і інші металеві конструкції. Товщина сталевої обшивки – лише 0,2 мм. Вага літака без корисного навантаження 16 кг.

Наразі "Кобру" тестують з різним навантаженням, щоб визначити, скільки вибухівки він може нести.

Задля безпеки виробництво розташоване у кількох різних локаціях. Для його розширення потрібні додаткові кваліфіковані працівники.

(Фото: Український БпЛА "Кобра"/ Точка доступу)

"Офіційно вони на озброєнні ще не стоять, ми ще проходимо випробування. Зараз процедура дуже спрощена. Більшість людей нам допомагає – і в Міноборони, і Мінстратегпром, і Міністерство цифрової трансформації. Тобто ми бачимо звідусіль намагання допомагати. Це дуже покращує, пришвидшує роботу над проєктами", – розповів розробник Віталій Бризгалов.

"Кобру" вже зараз передають військовим, які пройшли відповідне навчання. Ті їх випробовують на практиці та дають рекомендації щодо покращення. Щоби дрони масово застосовувати на рівні шахедів, треба ще зо два місяці випробувань і постановки на озброєння.

 

 

Ірина Глухова

Поділитися