06 травня 2024 р. 16:58

У Криму зменшились запаси водосховищ

Фото ілюстративне: Крим.Реалії

(Фото ілюстративне: Крим.Реалії)

Запаси водосховищ Криму зменшились за місяць на 6,5%

Про це повідомляє ТГ-канал "Кримській вітер резерв" з посиланням на Кримський гідрометцентр.

У дописі йдеться про те, що Загальний запас води у водосховищах Криму на річках на початок травня склав трохи більше 190 млн кубометрів, що приблизно на 6,5% нижче за рівень на початок квітня.

Зазначається, що протягом місяця у басейнах усіх річок на острові спостерігалося поступове зниження рівнів води. З Партизанського, Загорського та Білогірського водосховищ здійснювалися скидання води, а із Сімферопольського з 17 квітня вони припинилися.

При цьому у Криму опади минулого місяця були локальними: у басейнах річок Салгір, річок на Південному березі Криму, а також у пониззі річок Кача та Бельбек опади були в межах 8-19% норми, а в басейнах решти річок – у межах 24-54%. норми. Значний недобір опадів спостерігався у гірських районах.

Раніше повідомлялось про те, що після підриву рашистами греблі Каховської ГЕС вода перестала поступати до Північно-Кримського каналу. Каховське водосховище в Херсонській області понад півстоліття живило Крим дніпровською водою. Водозабір із нього в Північно-Кримський канал проводився за допомогою інженерних споруд, збудованих там незабаром після Каховської ГЕС.

Також йшлося про те, що рясні опади взимку дозволили наповнити в Криму не тільки Білогірське, а й Тайганське водосховище, що прилягає. Нині ж ситуація швидко змінилася. Білогірське водосховище знову швидко втрачає обсяги води. 

"Цього року аномально спекотна весна без істотних опадів, тому йде інтенсивне випаровування, вбирання води, велика кількість води потрібна для зрошення, тому скидання в річку Біюк-Карасу з Білогірського водосховища ми спостерігаємо дуже інтенсивне вже з початку весни", – розповів місцевий краєзнавець.

Володимир Шкаєв

Поділитися