09 травня 2024 р. 17:03

Триває розмінування: на Миколаївщині обстежили 270 тисяч гектарів області

ФОТО: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

(ФОТО: ГУ ДСНС України у Миколаївській області)

На Миколаївщині тривають роботи з розмінування сільськогосподарських земель. Впродовж 2024 року планується обстежити майже 44 гектари.

Про це повідомила заступниця начальника управління з питань цивільного захисту Миколаївської ОВА Олена Горбачова на пресбрифінгу, який відбувся 7 травня 2024 року.

За її словами  в області був створений координаційний штаб з питань очищення територій від вибухонебезпечних предметів. На сьогодні вже обстежено 270 тисяч гектарів, розміновано понад 18 тисяч гектарів.

Так по лініях електропередач було розміновано 1700 кілометрів, 356 кілометрів залізничних шляхів, 411 кілометрів автодоріг, 119 кілометрі газопроводів, 487 кілометрів зрощувальних каналів тощо.

Також протягом 2024 року на Миколаївщині планують обстежити 43 тисячі 984 гектари на наявність вибухонебезпечних предметів.

З початку року вже обстежили 5 тисяч 96 гектарів, з яких розмінували 2 тисячі 99 гектарів.

Також з початку повномасштабного вторгнення на Миколаївщині зафіксовано 80 інцидентів з вибухонебезпечними предметами, в яких постраждали 94 особи, з яких 9 дітей. З них травмувалися 75 осіб і 8 дітей, загинуло 19 осіб, у тому числі одна дитина.

У Миколаївській області вже працює система розмінування DOK-ING MV-10, яку передав нещодавно Європейський Союз. Система з розмінування працює дистанційно та знешкоджує протипіхотні та протитанкові міни, а також інші боєприпаси в регіоні.

Наприкінці квітня посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Миколаївщину, щоб ознайомитися з проєктами розмінування, які реалізуються за підтримки МЗС Німеччини. Данська рада у справах біженців провела демонстрацію машини для розмінування. Це перша машина такого типу, яку організація починає використовувати в Україні.

Нещодавно на Миколаївщині двоє молодих людей підірвалися на невідомому вибуховому пристрої. Їх госпіталізували до лікарні з мінно-вибуховими травмами. За інформацією рятувальників, небезпечний предмет вибухнув у момент, коли громадяни спробували його пересунути з місця. 

Раніше ми писали, що на території Миколаївської області існують кладовища, де є великий ризик натрапити на вибухівку. Йдеться про ті місця, які були під окупацією.

Анна Бальчінос

Поділитися