22 квітня 2024 р. 08:59

Окупанти посилили тиск на кримських татар

Фото: кримськотатарський ресурсний центр

(Фото: кримськотатарський ресурсний центр)

В окупованому Криму провели два обшуки в будинках кримських татар.

Про це повідомили в пресслужбі Кримськотатарського ресурсного центру.

У дописі відомства йдеться про те, що минулого тижня в окупованому Криму російські силовики провели два обшуки в будинках кримських татар.

Обшуки були проведені у селі Черкез-Тобай (раніше Чапаєвка) у Руслана Мустафаєва (людини, яка померла майже пів року тому) та у селі Саурчи (Завітне) у Чебієва Абдулли.

"Звісно, ні в кого нічого не знайшли. Це був лише черговий крок для залякування кримських татар", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі також нагадали, що тиск на кримських татар посилився після рішення Міжнародного Суду ООН щодо рф. Окупанти дійсно почали масово проводити обшуки у членів місцевих та регіональних Меджлісів, кримськотатарських активістів тощо.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, за І квартал 2024 року було зафіксовано 33 обшуки, 28 – щодо кримських татар.

Раніше повідомлялось про те, що з 2014 року у Криму моніторингова місія ООН (УВКПЛ) з прав людини в Україні задокументувала 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів, журналістів та кримських татар росіянами. Так, росія незаконно нав'язала своє "громадянство", "закони" та "інституції" населенню Криму в усіх сферах життя, придушуючи опозицію та інакомислення. Зокрема, від репресій особливо постраждали лідери кримських татар, які виступають проти окупації Криму. Також у звіті йдеться про те, шо багато кримських татар мусили виїхати з півострова, а на їхнє місце окупанти переселили росіян. В ООН це назвали "очевидною спробою змінити демографічну структуру півострова".

Також Представництво Президента України в АР Крим закликало міжнародну спільноту звернути увагу на злочини окупантів.

Володимир Шкаєв

Поділитися