03 квітня 2024 р. 17:52

Гонять на забій: за місяць щонайменше 30 кримчан загинуло у війні проти України

Фото ілюстративне: Детектор медіа

(Фото ілюстративне: Детектор медіа)

На лінії бойового зіткнення у війні проти України за березень цього року було вбито щонайменше 30 кримчан.

Про це повідомили в пресслужбі правозахісної групи "Трибунал. Кримський епізод".

У дописі йдеться про те, що за даними аналітиків "Кримського епізоду", кожен шостий з них брав участь у бойових діях не добровільно, а в результаті мобілізації, яку проводили російські військові на окупованій території Криму.

Зазначається, що загалом структура втрат, на думку експертів "Кримського епізоду", не особливо відрізняється від попередніх місяців. Так, лише у двох випадках встановлено, що вбиті брали участь у бойових діях в обмін на звільнення з ув'язнення, п’ять були покликані з мобілізації, а 18 осіб були контрактниками, у тому числі у добровільних формуваннях. Практично кожен третій із убитих у березні – севастополець. Аналогічне співвідношення наголошувалося і в січні цього року. На другому місці в географічному розрізі – Сімферополь, до якого прийшло не менше чотирьох похоронок цього місяця. По три випадки зафіксовано у Кіровському та Красноперекопському районах.

Правозахисники нагадали, що стаття 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє комплектувати військові підрозділи жителями окупованих територій. Стаття 8 Римського статуту відносить примус громадян до служби у збройних силах країни, що окупує, до військових злочинів.

"Щонайменше у двох випадках мобілізовані були вбиті у лавах 810 бригади морської піхоти. І якщо її нинішній командувач Олег Власов не розділить долю попередніх, то відповідатиме за цей військовий злочин у Міжнародному Трибуналі поряд із кримськими та регіональними військкомами", - додали у пресслужбі "Кримського епізоду".

Раніше повідомлялось про те, що Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про можливу нову хвилю мобілізації кримчан до російської армії. Зокрема, мобілізувати загарбники можуть кримських татар.

Також йшлося про те, що через дії окупантів Крим були змушені залишити близько 50 тисяч кримських татар. Напередодні російського вторгнення на початку 2014 року, у Криму мешкало близько 300 тисяч кримських татар. Це близько 13% загальної чисельності населення півострова.

Володимир Шкаєв

Поділитися