22 квітня 2024 р. 10:24

Двоє жителів Херсонщини катуванням змушували українців переходити на бік окупантів

Фото ілюстративне: nv. ua

(Фото ілюстративне: nv. ua)

Засуджено двох колаборантів з Херсонщини, які катуваннями "заохочували" громадян переходити на бік окупантів.

Про це повідомили в пресслужбі ДБР.

У дописі відомства йдеться про те, що за матеріалами ДБР засуджено правоохоронців Скадовського районного відділу поліції за статтею колабораційна діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Їм обом призначене покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією майна.

Зазначається, що після початку тимчасової окупації Херсонської області вони добровільно зайняли керівні посади в окупаційній структурі. Один з них добровільно зайняв посаду так званого "заступника начальника" в підпорядкованому окупаційній адміністрації рф незаконно створеному органі "Голопристанському райвідділі поліції" Херсонської області, а інший став "оперуповноваженим карного розшуку".

"За показами свідків, оперуповноважений підтримуючи окупаційну владу брав участь у фільтраційних заходах, забирав авто та проводив обшуки у колишніх співробітників, яких заохочував до співпраці. Тих хто відмовлявся – забирали родинами у райвідділок "на підвал" і катували, утримуючи там тижнями", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось про те, що судитимуть заступника коменданта російських військ, який наказував ув'язнювати проукраїнськи налаштованих жителів Херсонщини. Слідством встановлено, що 39-річний обвинувачений під час тимчасової окупації регіону був призначений на посаду "заступника" так званого коменданта - начальника гарнізону російських військ. Військовий підрозділ дислокувався на території одного з санаторіїв у селищі Лазурне Скадовського району.

Також йшлося про те, що суд в Одесі заочно засудив до 12 років позбавлення волі двох колаборантів, які наказали викрасти за проукраїнську позицію журналіста газети "Новий день" Олега Батуріна в березні 2022 року в Каховці на Херсонщині.

Володимир Шкаєв

Поділитися