17 жовтня 2023 р. 15:28

Жителька Херсонщини отримала вирок суду за участь у проведенні незаконного референдуму

Фото: Центр публічних розслідувань

(Фото: Центр публічних розслідувань)

Жителька Херсонщини брала участь в організації та проведенні незаконного референдуму з приєднання Херсонської області до російської федерації.

Про це повідомляє "Центр публічних розслідувань" (ЦПР). За інформацією видання, засуджена – Тамара Сизянова.

"Відповідно до матеріалів кримінального провадження, Сизянова погодилась на пропозицію окупантів долучитись до організації і проведення у селах Кізомис і Гончарне Білозерської селищної територіальної громади Херсонського району Херсонської області незаконного референдуму щодо приєднання регіону до складу рф", - йдеться в повідомленні ЦПР.

Слідство встановило, що у період з 23 по 27 вересня 2022 року Сизянова у супроводі озброєних військовослужбовців збройних сил рф обійшла із бюлетенями для голосування подвірʼя мешканців сіл Кізомис і Гончарне. Жінка наполегливо агітувала голосувати за приєднання Херсонської області до росії, ставлячи відповідні відмітки у бюлетенях. У разі незгоди, погрожувала проставити потрібні галочки самостійно.

Повідомляється, що заповнені бюлетені Тамара Сизянова передавала невстановленим особам для подальшого "підрахунку голосів" і складання так званих "протоколів" про результати референдуму щодо приєднання Херсонської області рф.

За версією слідства, така діяльність призвела до створення формального інформаційного приводу для визнання незаконного референдуму з приєднання Херсонської області до рф.

В судовому засіданні обвинувачена повністю визнала свою вину. Вона уклала зі слідством угоду про визнання винуватості.

Тож 6 жовтня суд визнав Тамару Сизянову винуватою за ч. 5 ст. 111-1 КК України, тобто в участі у незаконних виборах. Їй призначили покарання у виді 2 років 6 місяців позбавлення волі без конфіскації майна.

З огляду на визнання вини та пенсійний вік (70 років), суд згідно зі статтею 69 КПК застосував покарання менше, ніж передбачено нижньою межею санкції цієї частини статті. Також їй на десять років заборонили обіймати посади у владі. 

Суд продовжив засудженій термін запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до набрання вироком законної сили. Строк відбування покарання обчислюватимуть від 19 квітня 2023 року.

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.

Раніше повідомлялось про те, що членкіня дільничної комісії незаконного референдуму на Херсонщині отримала шість років тюрми.

Також повідомлялося про те, що начальниця відділу соцзабезпечення окупаційної адміністрації Снігурівки отримала шість років позбавлення волі за колабораціонізм.

Володимир Шкаєв

Поділитися