18 вересня 2023 р. 22:13

Заступниця гауляйтера Голої Пристані отримала сім років тюрми заочно

Юлія Черемісіна/ Фото з пабліків окупантів

(Юлія Черемісіна/ Фото з пабліків окупантів)

Так звана перша "заступниця" голови окупаційної ВЦА Голої Пристані Херсонської області отримала сім років ув’язнення. Також їй на 15 років заборонили обіймати владні посади. Судовий процес відбувся заочно, адже колаборантка переховується на тимчасово окупованій території.

Про це інформує Центр публічних розслідувань.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру з порталу "Судова влада", засуджена – Юлія Черемісіна. До повномасштабного вторгнення вона була начальницею відділу освіти Чулаківської сільради, у 2015 році балотувалася до міськради від "Батьківщини", а протягом 2014-2016 років очолювала районну юстицію.

Юлія Черемісіна/ Фото з пабліків окупантів

Згідно з вироком Теплодарського міськсуду Одеської області від 11 вересня, після окупації Голої Пристані, у травні 2022 року Черемісіна добровільно погодилася на "посаду" першої заступниці голови військово-цивільної адміністрації міста. Вона виконувала кадрову роботу і впроваджувала російські стандарти в освітніх закладах Херсонської області.

Як зафіксувало слідство, у червні вона проводила збори у школі села Велика Кардашиха, де агітувала освітян співпрацювати з росіянами.

Свідки з-поміж мешканців Голопристанської громади, які виїхали з окупації, засвідчили, що Черемісіна перейшла на бік ворога. Один зі свідків розповів суду, що під час відзначення так званого дня прапора рф обвинувачена давала інтерв’ю російському телеканалу і представлялася заступницею голови ВЦА. Містом вона пересувалася з російськими військовими на авто міської ради. Також свідок бачив, що Черемісіна брала участь у розвантаженні російських агітматеріалів, які потім роздавали перед "референдумом".

Серед інших доказів, яке слідство надало суду – уривок з інтерв’ю Черемісіної пропагандистам у якому вона повторила проросійську риторику. Зокрема, поздоровляла жителів росії та Голої Пристані з так званим днем рф, скаржилась на українську владу, переконувала у покращеннях завдяки агресору. Ще в одному дописі у телеграм-каналі йдеться, що обвинувачена одна з перших оформила російське громадянство у пункті приймання документів.

Юлія Черемісіна/ Фото з пабліків окупантів

У підсумку суд врахував усі докази та дійшов висновку, що вина обвинуваченої доведена. Суд визнав її винною за ч. 5 ст. 111-1 ККУ про колабораціонізм. А саме у зайнятті посади, що пов’язана з організаційними функціями в окупаційному органі влади. Їй призначили покарання – сім років позбавлення волі з конфіскацією майна та на 15 років заборонили працювати в органах влади. Відбувати покарання вона буде після затримання. 

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.

Тетяна Каптур

Поділитися