25 серпня 2023 р. 16:24

За ухилення від призову житель Миколаївщини опинився на лаві підсудних

Фото ілюстративне: Prostopravo

(Фото ілюстративне: Prostopravo)

На Миколаївщині за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації перед судом постане мешканець Березнегуватської ОТГ

Як повідомили в пресслужбі Миколаївської обласної прокуратури, затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно мешканця с. Нововолодимирівка Березнегуватської ОТГ Баштанського району за фактом ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України).

Так, військовозобов’язаний громадянин, визнаний придатним до військової служби за станом здоров’я та за відсутності підстав на відстрочку від військової служби під час мобілізації, будучи у встановленому законом порядку повідомленим про час, дату та місце прибуття для відправки до військової частини, в травні цього року відмовився від отримання повістки та умисно не прибув до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у визначений час, внаслідок чого порушив процес комплектування Збройних Сил України під час мобілізації.

Cанкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Також відомо про те, що працівники ДБР викрили масштабну схему заробітку на оформленні "липових" медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я.

За даними слідства, цей "бізнес" організував директор медичного закладу, залучивши до оборудки підлеглих лікарів, які виготовляли необхідні довідки, та правоохоронця, який і займався підбором клієнтів.

Медичні документи з вигаданими психічними хворобами, які надалі ставали підставою для зняття з військового обліку в районних військкоматах, коштували 1,5 тис. доларів США.

Володимир Шкаєв

Поділитися