03 жовтня 2023 р. 19:23

За допомогу у проведенні псевдореферендуму жителька Херсонщини опинилася за ґратами

Фото ілюстративне: nv. ua

(Фото ілюстративне: nv. ua)

Фейковий референдум на Херсонщині: членкіня дільничної комісії отримала шість років тюрми.

Про це з посиланням на вирок суду повідомив Центр публічних розслідувань.

Суд призначив покарання у вигляді шести років позбавлення волі з конфіскацією всього майна для жінки, яка стала членкинею так званої дільничної виборчої комісії і активно пропонувала односельчанам проголосувати.

Розслідувачі зазначили, що раніше СБУ повідомляла, що, за даними слідства, фігуранти виконували завдання москви щодо забезпечення "результатів" кремлівського проєкту, обходячи для цього разом із озброєними загарбниками житлові квартали та збираючи "голоси". У разі відмови вони застосовували психологічний тиск та погрожували ув’язненням до російських тюрем.

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, зловмисники діяли на території сіл Високе і Дудчани. За свою "роботу" отримали винагороду в російських рублях.

Суд встановив, що обвинувачена влаштувалась працювати прибиральницею в сільську раду у селі Дудчани. У вересні їй запропонували 50 тисяч рублів за участь у референдумі. 

"Пропозиція була добровільна, без примусу. Вона погодилась, так як в неї було скрутне матеріальне становище, не було за що годувати дітей. Їй з чоловіком платили по 10 тисяч рублів", - йдеться у вироку суду.

В розслідуванні зазначається про те, що також обвинувачена заявила, що не заставляла нікого голосувати та не агітувала голосувати саме за росію. Гроші за участь у так званому референдумі вона не отримала, так як голова комісії з усіма грошима поїхала з села після того, як ЗСУ зайшли в село Дудчани. Але свідки показали, що обвинувачена агітувала під час незаконного референдуму.

"Агітувала за участь у референдумі - вона приносила скриньку з бланками, заходила у двір, давала ручку, казала: "Голосуй, будуть гроші. Нічого не бійтеся! росія тут назавжди!", - заявив у суді один зі свідків.

Суд взяв до уваги те, що жінка та її чоловік мали роботу та дохід, а також мали у власності земельні ділянки, на яких могли здійснювати товарне виробництво. Тож суд поставив під сумнів заяву обвинуваченої, що вона була змушена брати участь у референдумі, - повідомили в ЦПР.

Йдеться про те, що суд виніс вирок обвинуваченій у вигляді шести років позбавлення волі з конфіскацією майна, а також заборони обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади та займатись діяльністю, пов`язаною з виборчим процесом на строк десять років.

За даними сайту "Судова влада", обвинувачену звати Світлана Бубуєк.

Відомо також про те, що начальниця відділу соцзабезпечення окупаційної адміністрації Снігурівки отримала шість років позбавлення волі за колабораціонізм.

Також відомо про те, що 10 років ув’язнення отримала так звана "перша заступниця" окупаційного голови Бериславського району на Херсонщині.

Володимир Шкаєв

Поділитися