03 листопада 2023 р. 13:32

В Криму зафіксовано 142 атаки на журналістів з початку повномасштабного вторгнення

Фото: Медіацентр Україна – Одеса

(Фото: Медіацентр Україна – Одеса)

З початку повномасштабного вторгнення зафіксовано 142 атаки на журналістів та видання в Криму.

Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко.

"Загалом з початку повномасштабного вторгнення ZMINA зафіксувала 142 випадки атак і загроз на журналістів, а також на онлайн-видання та звичайні видання. Це було придушення свободи слова в Криму. І ці всі переслідування журналістів, тиск, погрози, викрадення, незаконні засудження – це все є такою проблемою в Криму, яка є порушенням прав на свободу. І одним з механізмів тиску, зокрема на політв’язнів та журналістів, які ув’язнені в Криму та в росії, є ненадання медичної допомоги", – зазначила вона.

Вікторія Нестеренко наголосила, що серед кримських політв’язнів є люди, які мають хронічні захворювання, інвалідність, чий стан також значно погіршився після пережитих тортур. Серед цих бранців є журналісти, зокрема Ірина Данилович, яка в СІЗО перенесла інсульт та частково втратила слух, та Амет Сулейманов, який має захворювання серця та потребує операції.

За словами Вікторії Нестеренко, відповідно до Міжнародного гуманітарного права, ненадання медичної допомоги розцінюється як тортури, і правозахисники зі свого боку документують всі ці злочини та збирають інформацію про людей, які причетні до переслідування політв’язнів та ненадання медичної допомоги.

Раніше Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовільнив позов компанії ДТЕК проти країни-агресора російської федерації за захоплені активи в незаконно анексованому Криму.

Також окупанти продовжують порушувати міжнародне право й проводити набір місцевих жителів тимчасово захоплених територій до російських військ. 

Раніше ми писали, що окупанти провалили план з мобілізації на тимчасово захопленому півострові Крим. Жителі Криму покидають півострів, тікаючи від мобілізації.

Сергій Лозовський

Поділитися